Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je ovo jedan od najtežih perioda istorije srpskog naroda i crkve, a da je posebno težak problem Kosova i Metohije.„Ako pogledamo prošlost, izgleda da je ovo jedan od najtežih perioda istorije srpskog naroda“, rekao je patrijarh Irinej za RTS.

On je naveo da je Srbija kroz istoriju doživjela poraz na Kosovu, ali ne potpun, jer je i poslije Kosova ostala Srbija koja je konačno pala poslije Carigrada, te da je za to vrijeme funkcionisala kao država, blagodareći mudrosti carice Milice.

„Za vreme osmanske vladavine bilo je strašno teško vreme, ali smo ostali na svim svojim teritorijama. Bilo je stradanja, uostalom o tome govori cela naša istorija, ali sadašnje vreme je veoma teško i zato ga smatramo jednim od najtežih perioda u našoj narodnoj i crkvenoj istoriji“, istakao je patrijarh Irinej.

On je naveo da je, osim mnogih problema i teškoća s kojima je suočen srpski narod i crkva, posebno težak problem Kosova i Metohije.

Patrijarh je povodom svog ustoličenja za 45. nasljednika Svetog Save, u Pećkoj patrijaršiji 3. oktobra, rekao da je Pećka patrijaršija administrativni i duhovni centar Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Ostavi poruku