Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da neće proći posljednji pokušaji da se krupnim ustavnim promjenama nakon opštih izbora 3. oktobra srpski entitet ugasi i utopi u BiH i istakao da neće prihvatiti činjenicu da samo srpski narod nema prava na nacionalnu politiku, kakvi god pritisci bili.

„Ovde je sasvim legitimno da Bošnjaci zagovaraju politiku ukidanja RS i za njih je, kada je riječ o tom cilju, nebitno ko je iz koje partije. Sve je nevažno kada treba Srbe staviti na stub srama, kao dežurne krivce za sve što se kroz istoriju dešava. Srpska nacionalna politika, međutim, ne smije se iskazivati. Ona mora da se sakrije, o njoj se ćuti. I uvijek se nađe neko ko na to pristaje. Ja neću pristati, koliko god pritiskali“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

Dodik je istakao da je BiH država koja je skrojena na silu, pod pritiskom međunarodnog faktora, i poručio da Srpska neće dozvoliti da joj više bude oteta ijedna nadležnost.

„Već smo pripremili zakon koji potpuno afirmiše ustavne nadležnosti BiH predviđene Dejtonom, njih ima devet. One nisu sporne. Ali, sve druge nadležnosti koje neko pokuša da progura, neće proći, jer će se u RS primjenjivati samo one nadležnosti koje dobiju verifikaciju u Narodnoj skupštini. To će bitno promijeniti odnose“, precizirao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je u projekat da tri naroda budu spojena u iste granice, ma koliko im one bile tijesne, uložila ogroman elan i novac, ali na taj način nije pomagala narodu, već je plaćala samo nevladine organizacije koje je sama formirala.

„Mi smo od svega vidjeli samo nasilje visokog predstavnika koji je nametao zakone, oduzimao nadležnosti, navijao za bošnjačku stranu. Nema nijednog zakona i „reformske ponude“ od Dejtona do danas koji je za Srbe bio dobar“, istakao je Dodik.

On je dodao da je uzaludno pričati o reformama i ulasku u Evropu dok ne bude ukinut OHR. „Ne možemo da se bavimo ustavnim promjenama, reformama i evropskim integracijama dok je tu visoki predstavnik, jer je on smetnja za to. Ukinite OHR – pa da pričamo. OHR je kočnica, nisam ja“, istakao je Dodik.

Komentarišući poruke Islamske zajednice da RS može da ide iz BiH ako joj se ne sviđa, ali da ne može ponijeti ništa iz nje, Dodik je rekao da će Srbi, ako budu išli iz BiH, iz nje ponijeti Srpsku.

„(Poglavar IZ Mustafa) Cerić može da pjeva i svira gdje god hoće. Za nas je trajna samo Srpska, stalno ponavljam: ona je zauvijek, a BiH dok mora. Ako je Bošnjacima nacionalni interes ukidanje RS, onda je nama nacionalni interes njeno očuvanje. Jesmo za čuvanje Dejtonskog sporazuma, ali nismo za to da ga jedini čuvamo“, rekao je Dodik.

Govoreći o Kosovu, Dodik je naglasio da Srpska nikada neće priznati njegovu nezavisnost i poručio da međunarodna zajednica mora da shvati da ne može toliko da ponizi Srbiju i kaže joj da više nema pravo ni na sjever Kosova, gdje je većinska srpska nacionalna zajednica.

Premijer Srpske je poručio da se ne boji izolacije – kako RS, tako i njega lično. „Prošao sam ja sve te strahove i izolacije. Ta vrsta pokvarenosti tih stranaca mene uopšte ne dotiče. Stalno nečim prijete – ili da će me proglasiti kriminalcem, ili da će mi blokarati račune, ili da će mi zabraniti putovanja… Ja sam tu, čekam ih, pa ćemo da vidimo“, naglasio je Dodik, podsjećajući da je ovaj narod iza sebe ostavio krvav rat, poslije kog nema osnovnog konsenzusa za zajednički život.

Ostavi poruku