SHARE

Предсједник Владе Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да неће проћи посљедњи покушаји да се крупним уставним промјенама након општих избора 3. октобра српски ентитет угаси и утопи у БиХ и истакао да неће прихватити чињеницу да само српски народ нема права на националну политику, какви год притисци били.

“Овде је сасвим легитимно да Бошњаци заговарају политику укидања РС и за њих је, када је ријеч о том циљу, небитно ко је из које партије. Све је неважно када треба Србе ставити на стуб срама, као дежурне кривце за све што се кроз историју дешава. Српска национална политика, међутим, не смије се исказивати. Она мора да се сакрије, о њој се ћути. И увијек се нађе неко ко на то пристаје. Ја нећу пристати, колико год притискали”, рекао је Додик за “Вечерње новости”.

Додик је истакао да је БиХ држава која је скројена на силу, под притиском међународног фактора, и поручио да Српска неће дозволити да јој више буде отета иједна надлежност.

“Већ смо припремили закон који потпуно афирмише уставне надлежности БиХ предвиђене Дејтоном, њих има девет. Оне нису спорне. Али, све друге надлежности које неко покуша да прогура, неће проћи, јер ће се у РС примјењивати само оне надлежности које добију верификацију у Народној скупштини. То ће битно промијенити односе”, прецизирао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница је у пројекат да три народа буду спојена у исте границе, ма колико им оне биле тијесне, уложила огроман елан и новац, али на тај начин није помагала народу, већ је плаћала само невладине организације које је сама формирала.

“Ми смо од свега видјели само насиље високог представника који је наметао законе, одузимао надлежности, навијао за бошњачку страну. Нема ниједног закона и “реформске понуде” од Дејтона до данас који је за Србе био добар”, истакао је Додик.

Он је додао да је узалудно причати о реформама и уласку у Европу док не буде укинут ОХР. “Не можемо да се бавимо уставним промјенама, реформама и европским интеграцијама док је ту високи представник, јер је он сметња за то. Укините ОХР – па да причамо. ОХР је кочница, нисам ја”, истакао је Додик.

Коментаришући поруке Исламске заједнице да РС може да иде из БиХ ако јој се не свиђа, али да не може понијети ништа из ње, Додик је рекао да ће Срби, ако буду ишли из БиХ, из ње понијети Српску.

“(Поглавар ИЗ Мустафа) Церић може да пјева и свира гдје год хоће. За нас је трајна само Српска, стално понављам: она је заувијек, а БиХ док мора. Ако је Бошњацима национални интерес укидање РС, онда је нама национални интерес њено очување. Јесмо за чување Дејтонског споразума, али нисмо за то да га једини чувамо”, рекао је Додик.

Говорећи о Косову, Додик је нагласио да Српска никада неће признати његову независност и поручио да међународна заједница мора да схвати да не може толико да понизи Србију и каже јој да више нема право ни на сјевер Косова, гдје је већинска српска национална заједница.

Премијер Српске је поручио да се не боји изолације – како РС, тако и њега лично. “Прошао сам ја све те страхове и изолације. Та врста покварености тих странаца мене уопште не дотиче. Стално нечим пријете – или да ће ме прогласити криминалцем, или да ће ми блокарати рачуне, или да ће ми забранити путовања… Ја сам ту, чекам их, па ћемо да видимо”, нагласио је Додик, подсјећајући да је овај народ иза себе оставио крвав рат, послије ког нема основног консензуса за заједнички живот.

SHARE

Оставите одговор