Šef komiteta Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Eduard Kukan izjavio je da ne očekuje velike promjene u vlasti u BiH nakon predstojećih opštih izbora i ocijenio da će povjerenje građana osvojiti iste partije, sa malo izmijenjenim procentima podrške, javio je dopisnik Srne.„Partije na vlasti 2006. godine obećale su ustavne promjene, administrativne reforme, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ubrzanje povratka, smanjenje budžetske potrošnje. Ništa od toga nisu izvršili. To je tužna, ali realna slika situacije u BiH pred ove izbore. To je i razlog velikog zaostajanja BiH iza svake zemlje u regionu“, smatra Kukan.

On je na briselskoj Konferenciji o dijaspori i evropskim integracijama BiH istakao da je ispunjenje standarda za viznu liberalizaciju jedina pozitivna stvar koja se desila u ovom periodu.

„BiH je na tome primjeru pokazala da može kad hoće. Dobro je obavila posao. Sada je na potezu EU, koja ako želi da bude kredibilna, mora da djeluje. Evropski parlament i Evropska komisija podržale su viznu liberalizaciju i sada je potez na Savjetu EU. Evropska unija mora da održi obećanja“, rekao je Kukan.

Kukan je istakao da približavanje BiH ka EU mora da bude „skrojeno“ tako da odgovara toj zemlji, ali sa strogom i jasnom poltikom uslovljavanja napretka izvršenim reformama.

„Zato smatram da je trenutak da od političkih vođa u BiH zatražimo stvarne, a ne samo deklarativne promjene. U regionu je dokazano da je EU magnet za pozitivne promjene i zato je potrebno da se BiH zadrži na tom putu. Budućnost BiH je samo untuar EU, a zadatak političara i građana je da na tome istraju“, rekao je Kukan.

On kaže da bi u Evropskom parlamentu željeli vidjeti novu sliku, da se zemlja sada zaista približila EU. Sa druge strane, EU će morati imati strategiju uslovljavanja prema BiH, o čemu ne smije biti nikakvog kompromisa.

„Baš zato EU mora hitno da završi liberalizaciju viza za BiH bez ikakvih dodatnih uslova. Uslovi su ispunjeni, BiH treba da dobije oslobođenje od viznog režima. Ako bude tako, onda će taj primjer predstavljati dokaz vođama u BiH o ozbiljnosti evropskih zahtijeva i obećanja“, rekao je Eduard Kukan, koji je na mjestu šefa odbora za jugoistočnu Evropu Evropskog parlamenta naslijedio Doris Pak.

Govoreći na istoj konferenciji, predsjednik socijalista u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda rekao je da se nada da će izbori predstavljati korak naprijed, kao i da će u narednom periodu morati da se promijeni Ustav.

„BiH će nakon izbora morati da mijenja Ustav, da se pomakne od Dejtona, ali da ostane na bazi tog sporazuma, ne zato da bi bila stvorena centralizovana već funkcionalna država, koja može da krene u evropske integracije. Ima stvari koje ne možemo da obavimo za vas, ne možemo mi da rješavamo vaše probleme, zato ne očekujte previše“, rekao je Svoboda.

Briselsku Konferenciju o dijaspori i evropskim integracijama BiH je u Evropskom parlamentu organizovala holandska socijalistkinja Emine Bozkurt, koja je ujedno i portparol socijalista za BiH.

Ostavi poruku