Књига са 12 карикатура пророка Мухамеда, која је већ изазвала незадовољство у муслиманском свијету, продаје се данас у Данској, на дан када су контроверзне карикатуре први пут прије пет година објављене у данском дневнику „Јиландс постен“.„Да, књига Флеминга Росеа је од јутрос у продаји“, изјавила је за АФП радница у књижари у Копенхагену.

Она је додала да су људи тражили књигу чим је књижара отворена, те сматра да ће бити веома тражена.

Књигу под насловом „Тиранија тишине“ написао је Флеминг Росе, уредник редакције за културу у „Постену“ у вријеме објављивања карикатура 30. септембра 2005. године.

Књига садржи фотографију насловне стране „Постена“ од 30. септембра 2005. године са свих 12 карикатура муслиманског пророка Мухамеда.

Издавање књиге за пету годишњицу првог објављивања сатиричних цртежа долази у вријеме док у Данској, а посебно сједишту дневног листа, постоје пријетње нападима.

Норвешка полиција саопштила је 28. септембра да је један ирачки Курд ухапшен у јулу са двојицом саучесника признао да су планирали напад на сједиште дневног листа „Јиландс постен“.

Мушкарац поријеклом из Чеченије ухапшен је 10. септембра када је случајно у хотелу експлодирало писмо које је требало да буде послато „Јиландс постену“.

У покушају да ублажи тензије у односима са муслиманским земљама, уочи објављивања ове књиге данска министарка спољних послова Лене Есперсен разговарала је јуче са амбасадорима 17 муслиманских земаља, у покушају да спријечи избијање нове кризе због објављивања књиге.

Есперсенова је нагласила да је „слобода говора у Данској камен-темељац демократије“ и да „људи имају право да штампају књиге док год је то у складу са законом“.

Она је истовремено нагласила да „Данска жели да одржи снажне и пријатељске односе са муслиманским свијетом“ и да је „конструктиван дијалог“ рецепт за пут напријед.

Већина муслимана сматра да су слике оснивача ислама увредљиве, а нарочито их је увриједила карикатура пророка Мухамеда са бомбом у турбану.

Ostavi poruku