Iako u vladajućoj koaliciji, kako je saopštio zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić, još uvek nije bilo razgovora o platformi budućeg dijaloga Beograda i  Prištine, srpski parlamentarci su danas izneli različite stavove o tome šta treba da bude tema tih razgovora.

Dačić je izjavio da će platforma predstojećih razgovora biti tema u narednom periodu, ali da ona neće biti mnogo drugačija u odnosu na dosadašnje stavove Srbije.

„Sigurno je da Srbija u bilo kakvim razgovorima ne može priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a naravno da Srbija misli da treba da se razgovara o svim stvarima koje se tiču života ljudi“, kazao je Dačić i napomenuo da su ta pitanja usko vezana i za pitanje statusa južne srpske pokrajine.

Jedinstvena Srbija smatra, prema rečima lidera Dragana Markovića, da bi sve parlamentarne stranke trebalo da postignu konsenzus u Skupštini Srbije oko platforme za razgovore sa kosovskim Albancima i o tome na koji način Srbija treba u njima da nastupi.

Sa druge strane Demokratska stranka Srbije smatra da ne treba ni da bude pregovora “sa onima koji su se odmetnui od države i nelegalno proglasili nezavisnost dela teritorije Srbije”.

“U ovom trenutku pregovori sa Hašimom Tačijem na bazi platfomre koja ne podrazumeva razgovor o statusu nema osnova. Onaj ko to uradi daće dokaz priznanja nezavisnost južne pokrajine”, rekao je šef poslaničke grupe D S S Miloš Aligrudić.

Ostavi poruku