Суд БиХ одредио је данас једномјесечни притвор Фикрету Сековићу, Харису Алићу, Самиру Алагићу и Нијазу Зубану, који су осумњичени да су дио организоване криминалне групе Зијада Турковића осумњиченог за монструозна убиства пет лица, међународни шверц кокаина и хероина и пљачку 2,5 милиона КМ из Карго центра центра Аеродрома у Сарајеву.

Сековић, Алић, Алагић и Зубан осумњичени су за кривично дјело организовани криминал у вези с кривичним дјелима неовлаштен промет опојним дрогама и неовлаштен промет оружјем и војном опремом те производима двојне намјене, као и кривичним дјелима разбојништво и убиство на свиреп начин.

Суд је, након разматрања поднесеног доказног материјала, утврдио да постоји основана сумња да су ова лица починила кривична дјела која им се стављају на терет и одредио притвор због постојања бојазни да би осумњичени, уколико би се нашли на слободи, могли ометати кривични поступак утицајем на свједоке и саучеснике.

Притвор је одређен и због постојања нарочитих околности које оправдавају бојазан да би осумњичени пуштањем на слободу могли поновити кривично дјело или довршити већ покушано.

Суд је у односу на осумњичене одредио притвор и због ванредних околности, јер се ради о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора десет година или тежа казна, а с обзиром на начин извршења или посљедицу кривичног дјела, постоји стварна пријетња нарушавања јавног реда, пуштањем ових особа на слободу.

Суд БиХ је саопштио да према донесеном рјешењу притвор може трајати до 27. октобра.

Заједнички истражни тим који ради на откривању извршилаца четвороструког убиства, пљачке Карго центра на Аеродрому Сарајево и других тешких кривичних дјела, ухапсио је у понедјељак вече, 27. септембра, ова четири лица за која се сумња да су учествовали у тим кривичним дјелима.

Суд БиХ раније је одредио једномјесечни притвор Миленку Лакићу и Мирзи Дринићу, осумњиченим да су као чланови организоване криминалне групе Зијада Турковића учествовали у убиствима Марија Толића, Вернера Ајдарија, Митхата Мекића, Марије Салас – Кортез и Емира Хаџића.

Осим Лакића и Дринића, до сада су притворени Зијад Турковић, осумњичен за вођење криминалне групе, те помагачи Саша Стјепановић, Хајрудин Мемовић и Сеад Думањић. Припадници Сипе у суботу навече су у Зеници ухапсили и Ермина Делића званог Кекец, за којег се, такође, сумња да је један од чланова ове криминалне групе.

Ostavi poruku