Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor Fikretu Sekoviću, Harisu Aliću, Samiru Alagiću i Nijazu Zubanu, koji su osumnjičeni da su dio organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića osumnjičenog za monstruozna ubistva pet lica, međunarodni šverc kokaina i heroina i pljačku 2,5 miliona KM iz Kargo centra centra Aerodroma u Sarajevu.

Seković, Alić, Alagić i Zuban osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašten promet opojnim drogama i neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, kao i krivičnim djelima razbojništvo i ubistvo na svirep način.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su ova lica počinila krivična djela koja im se stavljaju na teret i odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike.

Pritvor je određen i zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo ili dovršiti već pokušano.

Sud je u odnosu na osumnjičene odredio pritvor i zbog vanrednih okolnosti, jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a s obzirom na način izvršenja ili posljedicu krivičnog djela, postoji stvarna prijetnja narušavanja javnog reda, puštanjem ovih osoba na slobodu.

Sud BiH je saopštio da prema donesenom rješenju pritvor može trajati do 27. oktobra.

Zajednički istražni tim koji radi na otkrivanju izvršilaca četvorostrukog ubistva, pljačke Kargo centra na Aerodromu Sarajevo i drugih teških krivičnih djela, uhapsio je u ponedjeljak veče, 27. septembra, ova četiri lica za koja se sumnja da su učestvovali u tim krivičnim djelima.

Sud BiH ranije je odredio jednomjesečni pritvor Milenku Lakiću i Mirzi Driniću, osumnjičenim da su kao članovi organizovane kriminalne grupe Zijada Turkovića učestvovali u ubistvima Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića, Marije Salas – Kortez i Emira Hadžića.

Osim Lakića i Drinića, do sada su pritvoreni Zijad Turković, osumnjičen za vođenje kriminalne grupe, te pomagači Saša Stjepanović, Hajrudin Memović i Sead Dumanjić. Pripadnici Sipe u subotu naveče su u Zenici uhapsili i Ermina Delića zvanog Kekec, za kojeg se, takođe, sumnja da je jedan od članova ove kriminalne grupe.

Ostavi poruku