SHARE

Епископ јегарски Порфирије изјавио је да ће устоличењу српског патријарха Иринеја у недјељу, 3. октобра, у Пећкој патријаршији присуствовати најмање 4 000 људи и да је практично све већ спремно за тај свечани чин.Синод СПЦ је одредио двојицу најстаријих епископа да на крају литургије уведу у трон новог патријарха у име читавог Сабора – митрополита загребачко-љубљанског Јована и митрополита црногорско-приморског Амфилохија – рекао је епископ Порфирије за РТС.

Послије тога, додао је он, народ кличе “достојан” и потврђује да је избор који су обавили епископи прихваћен и потом се читају молитве устоличења и послије тога слиједи бесједа и поздравни говор самог патријарха.

Владика Порфирије је објаснио је да се приликом устоличења поглавара изговара ријеч “аксиос” што на грчком значи “достојан” и она је знак сагласности оних који су присутни да је тај архијереј који је изабран за поглавара достојан те позиције.

“Устоличење патријарха, као и било која друга црквена манифестација, духовни је догађај”, рекао је епископ Порфирије, наводећи да се, када је ријеч о Косову и Метохији и позицији народа и цркве, мора водити рачуна о безбједности и не дати повода за провокације и нежељене догађаје.

Епископ Порфирије је истакао да је до сада из Србије посредством црквених општина, односно парохија, организован долазак више од 50 аутобуса на чин устоличења и да се очекују и доласци из Републике Српске и БиХ, Црне Горе, Македоније.

“Инсистирамо да, што је до нас, учинимо све да ни на који начин не дамо повода да се на било на који начин тај догађај исполитизује”, нагласио је епископ Порфирије.

Он је рекао да су у организационом одбору представници цркве и државних институција Србије, на чијем челу је митрополит црногорско-приморски Амфилохије и да је тај одбор у сталном контакту са Кфором и Еулексом добио гаранције да ће све бити безбједно.

У недјељу ће се служити света литургија, као што је обичај, у 10.00 часова, а директан пренос биће на РТС-у.

Републику Србију и њене органе на устоличењу патријарха Иринеја представљаће предсједник Борис Тадић, који је једини званичник Србије коме је одобрена званична пратња.

SHARE

Оставите одговор