Episkop jegarski Porfirije izjavio je da će ustoličenju srpskog patrijarha Irineja u nedjelju, 3. oktobra, u Pećkoj patrijaršiji prisustvovati najmanje 4 000 ljudi i da je praktično sve već spremno za taj svečani čin.Sinod SPC je odredio dvojicu najstarijih episkopa da na kraju liturgije uvedu u tron novog patrijarha u ime čitavog Sabora – mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija – rekao je episkop Porfirije za RTS.

Poslije toga, dodao je on, narod kliče „dostojan“ i potvrđuje da je izbor koji su obavili episkopi prihvaćen i potom se čitaju molitve ustoličenja i poslije toga slijedi besjeda i pozdravni govor samog patrijarha.

Vladika Porfirije je objasnio je da se prilikom ustoličenja poglavara izgovara riječ „aksios“ što na grčkom znači „dostojan“ i ona je znak saglasnosti onih koji su prisutni da je taj arhijerej koji je izabran za poglavara dostojan te pozicije.

„Ustoličenje patrijarha, kao i bilo koja druga crkvena manifestacija, duhovni je događaj“, rekao je episkop Porfirije, navodeći da se, kada je riječ o Kosovu i Metohiji i poziciji naroda i crkve, mora voditi računa o bezbjednosti i ne dati povoda za provokacije i neželjene događaje.

Episkop Porfirije je istakao da je do sada iz Srbije posredstvom crkvenih opština, odnosno parohija, organizovan dolazak više od 50 autobusa na čin ustoličenja i da se očekuju i dolasci iz Republike Srpske i BiH, Crne Gore, Makedonije.

„Insistiramo da, što je do nas, učinimo sve da ni na koji način ne damo povoda da se na bilo na koji način taj događaj ispolitizuje“, naglasio je episkop Porfirije.

On je rekao da su u organizacionom odboru predstavnici crkve i državnih institucija Srbije, na čijem čelu je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i da je taj odbor u stalnom kontaktu sa Kforom i Euleksom dobio garancije da će sve biti bezbjedno.

U nedjelju će se služiti sveta liturgija, kao što je običaj, u 10.00 časova, a direktan prenos biće na RTS-u.

Republiku Srbiju i njene organe na ustoličenju patrijarha Irineja predstavljaće predsjednik Boris Tadić, koji je jedini zvaničnik Srbije kome je odobrena zvanična pratnja.

Ostavi poruku