Profesor Univerziteta za nacionalnu odbranu u Vašingtonu Stiven Mejer smatra da će američki državni sekretar Hilari Klinton tokom posjete Balkanu narednog mjeseca poručiti da BiH mora ostati jedinstvena država, a rukovodstvo Srbije ohrabriti da obave razgovore sa Prištinom i na kraju prizna nezavisnost Kosova.

Mejer je izjavio Srni da će Klintonova reći liderima i građanima u BiH, a naročito rukovodstvu Republike Srpske (RS), da BiH mora ostati jedinstvena država, da treba da ide putem ka NATO-u i EU, te postane „odgovoran član evropske i svjetske zajednice“.

On smatra da će poruka Hilari Klinton donekle zavisiti od ishoda izbora u BiH i ukoliko, kao što se očekuje, bude malih izmjena u rukovodstvu kao rezultat izbora, njena poruka biće odjek američke pozicije koja se nije izmijenila 15 godina.

“Kao što je slučaj sa ostalim američkim zvaničnicima, ona vjerovatno neće objasniti zašto je neophodno da BiH ide tim putem. Ona će možda podsjetiti na politiku svog muža (Bila Klintona) na Balkanu u vrijeme kada je bio predsjednik i naglasiti koliko je on `pomogao` ovom regionu“, naglasio je Mejer u pisanoj izjavi Srni iz Vašingtona povodom najava da će Hilari Klinton posjetiti Balkan.

Govoreći o posjeti Klintonove Srbiji, Mejer je naglasio da će ona gotovo sigurno čestitati predsjedniku Srbije na odluci da fundamentalno promijeni rezoluciju Srbije u UN i suštinski popusti pod pritiskom EU i SAD.

„Ona će ohrabriti Tadića da preduzme sljedeći korak – održi razgovore sa Prištinom i na kraju prizna nezavisnost Kosova“, istakao je Mejer i dodao da će ona naglasiti da će takav kurs pomoći Srbiji da se brže približi članstvu u NATO-u i EU.

Kao i u slučaju BiH, smatra Mejer, ona neće objasniti zašto to treba da se uradi ili zašto je to u nacionalnom interesu Srbije, “ali će predsjednik Tadić biti `veoma zahvalan` na `podršci` SAD i neće priznati pravu suštinu ove podrške, a to je nezgodan američki pritisak i miješanje u spoljnu politiku Srbije“.

Mejer smatra da je najvažnije za BiH i Srbiju to da se politika SAD nije promijenila i da se to neće desiti – bez obzira na promijenjene okolnosti na Balkanu.

„U Vašingtonu zaista postoji mali interes za balkanski region i SAD se vjerovatno neće ponovo značajnije angažovati na Balkanu“, istakao je profesor vašingtonskog Univerziteta za nacionalnu odbranu.

On je naglasio da, bez obzira na to, postoje određeni zvaničnici u administraciji predsjednika SAD Baraka Obame koji su služili i u Klintonovoj administraciji i oni su i dalje zainteresovani za balkanski region – najviše zbog toga da opravdaju zastarjelu i stagnantnu američku politiku u čijem su kreiranju pomagali tokom devedesetih godina 20. vijeka.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će se sastati sa Klintonovom ukoliko ona bude dolazila u BiH, i da će, ako tema budu ustavne promjene, iznijeti stav da Srpska neće učestvovati u razgovorima koje vode stranci i u kojima učestvuje OHR. Dodik je rekao da je to njegov poznati stav, jer je u takvim uslovima nemoguće razgovarati objektivno o ustavnim promjenama.

Američki državni sekretar izjavila je sinoć da planira da posjeti Srbiju i Kosovo sljedećeg mjeseca i izrazila nadu da će pomoći Beogradu i Prištini da počnu razgovore. „Veoma se radujem posjeti Beogradu i Prištini i prilici da razgovaram ne samo sa liderima, nego i sa građanima“, izjavila je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom spoljne politike EU Ketrin Ešton.

Ostavi poruku