Професор Универзитета за националну одбрану у Вашингтону Стивен Мејер сматра да ће амерички државни секретар Хилари Клинтон током посјете Балкану наредног мјесеца поручити да БиХ мора остати јединствена држава, а руководство Србије охрабрити да обаве разговоре са Приштином и на крају призна независност Косова.

Мејер је изјавио Срни да ће Клинтонова рећи лидерима и грађанима у БиХ, а нарочито руководству Републике Српске (РС), да БиХ мора остати јединствена држава, да треба да иде путем ка НАТО-у и ЕУ, те постане „одговоран члан европске и свјетске заједнице“.

Он сматра да ће порука Хилари Клинтон донекле зависити од исхода избора у БиХ и уколико, као што се очекује, буде малих измјена у руководству као резултат избора, њена порука биће одјек америчке позиције која се није измијенила 15 година.

“Као што је случај са осталим америчким званичницима, она вјероватно неће објаснити зашто је неопходно да БиХ иде тим путем. Она ће можда подсјетити на политику свог мужа (Била Клинтона) на Балкану у вријеме када је био предсједник и нагласити колико је он `помогао` овом региону“, нагласио је Мејер у писаној изјави Срни из Вашингтона поводом најава да ће Хилари Клинтон посјетити Балкан.

Говорећи о посјети Клинтонове Србији, Мејер је нагласио да ће она готово сигурно честитати предсједнику Србије на одлуци да фундаментално промијени резолуцију Србије у УН и суштински попусти под притиском ЕУ и САД.

„Она ће охрабрити Тадића да предузме сљедећи корак – одржи разговоре са Приштином и на крају призна независност Косова“, истакао је Мејер и додао да ће она нагласити да ће такав курс помоћи Србији да се брже приближи чланству у НАТО-у и ЕУ.

Као и у случају БиХ, сматра Мејер, она неће објаснити зашто то треба да се уради или зашто је то у националном интересу Србије, “али ће предсједник Тадић бити `веома захвалан` на `подршци` САД и неће признати праву суштину ове подршке, а то је незгодан амерички притисак и мијешање у спољну политику Србије“.

Мејер сматра да је најважније за БиХ и Србију то да се политика САД није промијенила и да се то неће десити – без обзира на промијењене околности на Балкану.

„У Вашингтону заиста постоји мали интерес за балкански регион и САД се вјероватно неће поново значајније ангажовати на Балкану“, истакао је професор вашингтонског Универзитета за националну одбрану.

Он је нагласио да, без обзира на то, постоје одређени званичници у администрацији предсједника САД Барака Обаме који су служили и у Клинтоновој администрацији и они су и даље заинтересовани за балкански регион – највише због тога да оправдају застарјелу и стагнантну америчку политику у чијем су креирању помагали током деведесетих година 20. вијека.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да вјерује да ће се састати са Клинтоновом уколико она буде долазила у БиХ, и да ће, ако тема буду уставне промјене, изнијети став да Српска неће учествовати у разговорима које воде странци и у којима учествује ОХР. Додик је рекао да је то његов познати став, јер је у таквим условима немогуће разговарати објективно о уставним промјенама.

Амерички државни секретар изјавила је синоћ да планира да посјети Србију и Косово сљедећег мјесеца и изразила наду да ће помоћи Београду и Приштини да почну разговоре. „Веома се радујем посјети Београду и Приштини и прилици да разговарам не само са лидерима, него и са грађанима“, изјавила је Клинтонова на заједничкој конференцији за новинаре са шефом спољне политике ЕУ Кетрин Ештон.

Ostavi poruku