Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću prekinuto je danas u Haškom tribunalu i biće nastavljeno u utorak, 5. oktobra.Glavno i unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Milomira Šoje završeno je u toku današnje prve jednoipočasovne sjednice, a novi svjedok nije pozvan, jer je Karadžić tražio prekid suđenja zbog svog zdravstvenog stanja, o čemu se razgovaralo na sjednici zatvorenoj za javnost.

Naredni svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću biće britanski general Majkl Rouz, komandant Unprofora u Sarajevu 1994. godine, saopšteno je danas u Haškom tribunalu.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u utorak, 5. oktobra, kada bi trebalo da počne Rouzovo svjedočenje. Tužilaštvo je, zbog dolasaka Rouza, izmijenilo svoj raniji redoslijed svjedoka objavljen prošle nedjelje.

Karadžić je za unakrsno ispitivanje Rouza tražio čak 30 časova, a za glavno ispitivanje su predviđena tri časova.

Rouz je prije desetak godina objavio memoarsku knjigu „Borba za mir“, u kojoj je objavio da je, tri dana poslije prvog incidenta na pijaci Markale u Sarajevu, rekao zamjeniku komandanta Armije BiH generalu Jovanu Divjaku da je granata ispaljena sa muslimanskih položaja.

Kasniji i podrobniji izveštaj Unprofora ukazao je na „grešku u proračunu u originalnom nalazu“. UN su zaključile da „nije bilo moguće odrediti koja je strana ispalila granatu“.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je na suđenju generalu Stanislavu Galiću 2003. godine zaključilo da je za granatiranje Markala odgovorna Vojska RS.

Ostavi poruku