Naslovna Bosna i Hercegovina Eso Macić optužen za zločine nad Srbima

Eso Macić optužen za zločine nad Srbima

0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ese Macića, zvanog Makaron, zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti 1992. i 1993. godine u logoru „Čelebići“, u mjestu Brđani i u sportskoj dvorani Musala u Konjicu.Optužnica tereti Macića da je kao pripadnik Armije BiH za vrijeme oružanog sukoba u BiH, na području opštine Konjic postupao nečovječno i suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica i postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. godine.

U optužnici se navodi da je Macić lično učestvovao u brutalnom usmrćivanju više zatočenih civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki bili u poznim godinama života, stari i nemoćni.

Optuženi je učestvovao u mučenjima lica srpske nacionalnosti, što je izazivalo patnje, fizički i duševni bol zatočenih civila i ratnih zarobljenika, ističe se u optužnici.

Macić se tereti da je učinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da je optužnica proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version