Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Есе Мацића, званог Макарон, због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима српске националности 1992. и 1993. године у логору „Челебићи“, у мјесту Брђани и у спортској дворани Мусала у Коњицу.Оптужница терети Мацића да је као припадник Армије БиХ за вријеме оружаног сукоба у БиХ, на подручју општине Коњиц поступао нечовјечно и супротно правилима међународног хуманитарног права и Женевских конвенција о заштити грађанских лица и поступању са ратним заробљеницима из 1949. године.

У оптужници се наводи да је Мацић лично учествовао у бруталном усмрћивању више заточених цивила српске националности, од којих су неки били у позним годинама живота, стари и немоћни.

Оптужени је учествовао у мучењима лица српске националности, што је изазивало патње, физички и душевни бол заточених цивила и ратних заробљеника, истиче се у оптужници.

Мацић се терети да је учинио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је оптужница прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Ostavi poruku