Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson rekao je da vjeruje da će Haški tribunal uspjeti da sve žalbene postupke završi do 2014. godine.„Da, svakako vjerujem u to. To sam i naveo u izvještaju koji sam podnio Savjetu bezbjednosti UN – da ćemo do 2014. godine završiti sve postupke“, rekao je Robinson za beogradske „Večernje novosti“.

On je naglasio da ako haški bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić i tada budu na slobodi, sudiće im rezidualni mehanizam koji je ustanovio Savjet bezbjednosti, ističući da taj mehanizam ima sudsku i žalbenu funkciju, što znači da će postojati sudije koje će moći da nastave da im sude.

Odgovarajući na piatanje postoje li ikakve šanse da se Mladić i Karadžić nađu zajedno u istoj sudnici i da im se sudi u istom postupku, Robinson je rekao da ako bi Mladić bio sada uhapšen, to bi bilo pitanje za sudsko vijeće koje sudi Radovanu Karadžiću.

„Uopšteno govoreći, mogu da kažem da se, kada se donosi takva odluka, razmatra i pitanje da li bi postupak bio pravičan. Takođe, da li bi spajanje tog postupka bilo fer prema Karadžiću. Jer, kao što znate, to suđenje traje već poduže, nekoliko mjeseci. To je pitanje na koje bi sudsko vijeće trebalo da odgovori“, naglasio je on.

Robinson je istakao da je zadovoljan radom srpskih sudova i procesuiranjem ratnih zločina.

„Ohrabruju me rokovi u kojima se donose presude, kao i kvalitet suđenja. Ipak, dijelim zabrinutost tužioca Serža Bramerca što Mladić i Hadžić još nisu uhapšeni. Nadam se da će oni uskoro biti predati pravdi“, istakao je Robinson.

Predsjednik Haškog tribunala doputovao je juče u Beograd kako bi podržao projekat podrške domaćim suđenjima za ratne zločine, vrijedan četiri miliona evra.

Ostavi poruku