Више хиљада људи из свих крајева ЕУ данас ће марширати улицама Брисела као знак протеста због мјера штедње које су увеле бројне националне владе чланица европског блока.Конфедерација синдиката ЕУ (Етуц) саопштила је да ће данашњи протест бити један од највећих протеста у Бриселу у посљедњих неколико година.

У саопштењу се упозорава да би радници ЕУ могли постати највеће жртве финансијске кризе коју су изазвали банкари и трговци.

Општи штрајк због најављених мјера штедње данас се очекује у Шпанији и протести су заказани и у неколико других чланица ЕУ.

Велики број влада широм европског блока било је приморано да уведе мјере штедње, попут смањења плата, пензија и запошљавања како би се изборили са све већим буџетским дефицитом.

У Грчкој и Ирској стопа незапослености је на највишем нивоу за посљедњих десет година, док је незапосленост у Шпанији удвостручена у протеклих три године.

У Великој Британији влада планира да смањи јавну потрошњу до 25 одсто, док си у Француској одржани протести због повећања старосне границе за одлазак у пензију.

Етуц је изразио наду да ће у Брисел стићи око 100 000 људи из око 30 земаља како би учествовали у протесту који треба да започне у 13.00 часова.

Ostavi poruku