Pripadnici Armije BiH su u ljeto 1992. godine formirali u opštini Trnovo logor za srpske civile, žene, djecu, starce, od kojih su mnoge svirepo ubili, a o tom stravičnom zločinu svjedoči propagandni film Armije BiH, piše „Pres“.Film, koji je u posjedu ovog lista, za potrebe tadašnje Televizije Vakuf snimljen je 19. avgusta 1992. godine u Trnovu i sada je neoboriv dokaz o ratnom zločinu muslimanskih snaga na početku samog građanskog rata u BiH.

Film predstavlja jedan od ključnih dokaza da ti civili nisu ubijeni u borbama koje su se vodile u toj opštini, kako tvrdi muslimanska strana, već su zarobljeni, odvedeni u logor i kasnije zvjerski pogubljeni.

Inspektor u Timu MUP-a RS za istage o ratnim zločinima Radovan Pejić rekao je da je policija od 1992. godine do danas nadležnim tužilaštvima podnijela tri krivične prijave i 12 dopuna tih prijava za ratne zločine počinjene u opštini Trnovo.

On je dodao da za sada za te zločine niko nije odgovarao, a da su u Timu iz kontakata sa Tužilaštvom BiH saznali da se intenzivna istraga privodi kraju i da se vrlo brzo može očekivati podizanje optužnice protiv najmanje 15 lica.

Poseban policijski izvještaj podnesen je o počinjenim ratnim zločinima u selima Trebečaj, Ledići, Lisovići, Gornja i Donja Presjenica, Strajišta, Kijevo, u naselju Trnovo i na lokalitetima Škipov Gaj i Rajski do, gdje su srpski civili svirepo ubijani, posebno u Ledićima gdje je maljevima i noževima usmrćeno devet članova porodice Tešanović, od kojih je najmlađi Milan imao 11 mjeseci.

Šef Koordinacionog tima Vlade RS za istraživanje zločina i traženje nestalih lica Staša Košarac rekao je da zločini u Trnovu svjedoče o zločinačkoj namjeri muslimanskih vlasti u Sarajevu da planskim uništavanjem i protjerivanjem Srba stvore islamsku državu u BiH.

Ostavi poruku