Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je da je Patrijaršija u Peći „bila, ostala i biće naš duhovni i administrativni centar i ostaće to, ma kakve se druge stvari dešavale“.„Radujem se. Ali, bitnije od toga je, što je ustoličenje patrijarha srpskih u Pećkoj patrijaršiji veliki, značajan događaj za našu Crkvu i narod. Najznačajnije je, što ovim svečanim činom nastavljamo kontinuitet ustoličenja i uloge Pećke patrijaršije za našu Crkvu“, rekao je patrijarh Irinej za beogradski „Blic“.

Njegova svetost dodaje da se „moli Bogu da se na srpskom stradalnom Kosovu i Metohiji problemi riješe na najpravičniji način“.

Ostalo je još četiri dana do ustoličenja poglavara SPC u Patrijaršiji u Peći, a patrijarh je poručio narodu koji će u velikom broju prisustvovati tom događaju da bude dostojanstven.

„To od nas zahteva događaj i svetinja u koju zajedno idemo. Jedina moja želja je da sve prođe u najboljem redu, bez problema i incidenata“, rekao je patrijarh Irinej.

„Blic“ je u jučerašnjem broju objavio da se za put u Peć na ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra, prema nezvaničnim procjenama, već prijavilo više od 10 000 građana.

List navodi da se očekuje i dolazak oko 400 visokih zvanica, među kojima su najviši predstavnici pravoslavnih crkava, kao i ostalih vjerskih zajednica.

Ostavi poruku