SHARE

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је да је Патријаршија у Пећи “била, остала и биће наш духовни и административни центар и остаће то, ма какве се друге ствари дешавале”.“Радујем се. Али, битније од тога је, што је устоличење патријарха српских у Пећкој патријаршији велики, значајан догађај за нашу Цркву и народ. Најзначајније је, што овим свечаним чином настављамо континуитет устоличења и улоге Пећке патријаршије за нашу Цркву”, рекао је патријарх Иринеј за београдски “Блиц”.

Његова светост додаје да се “моли Богу да се на српском страдалном Косову и Метохији проблеми ријеше на најправичнији начин”.

Остало је још четири дана до устоличења поглавара СПЦ у Патријаршији у Пећи, а патријарх је поручио народу који ће у великом броју присуствовати том догађају да буде достојанствен.

“То од нас захтева догађај и светиња у коју заједно идемо. Једина моја жеља је да све прође у најбољем реду, без проблема и инцидената”, рекао је патријарх Иринеј.

“Блиц” је у јучерашњем броју објавио да се за пут у Пећ на устоличење патријарха Иринеја 3. октобра, према незваничним процјенама, већ пријавило више од 10 000 грађана.

Лист наводи да се очекује и долазак око 400 високих званица, међу којима су највиши представници православних цркава, као и осталих вјерских заједница.

SHARE

Оставите одговор