Za put u Peć na ustoličenje srpskog patrijarha Irineja 3. oktobra, prema nezvaničnim procjenama, već se prijavilo više od 10 000 građana, piše beogradski „Blic“.List navodi da se očekuje i dolazak oko 400 visokih zvanica, među kojima su najviši predstavnici pravoslavnih crkava, kao i ostalih vjerskih zajednica.

Skup povodom ustoličenja patrijarha srpskog Irineja procjenjuje se kao rizičan, a za bezbjednost svih zvanica i građana biće zaduženi Kfor, Euleks i Kosovska policija.

Pred Kforom, koji će obezbjeđivati skup, ozbiljan je zadatak, budući da manastirska porta, prema procjenama stručnjaka, može da primi maksimalno 2 000 ljudi.

Stoga će SPC nastojati da nabavi ekrane s kojih će svi koji ostanu napolju moći da prate svečani čin, navodi beogradski dnevnik.

SPC je saopštila da će na ustoličenje moći da se putuje samo organizovano preko srpske crkve.

Prema saznanjima „Blica“, očekuje se dolazak oko pedeset najviših crkvenih predstavnika mahom u činu mitropolita – Carigradske, Aleksandrijske, Jerusalimske, Moskovske patrijaršije, Gruzijske, Rumunske, Crkve Kipra, Grčke, Arhiepiskopije albanske, poljske, čeških zemalja i predstavnik Pravoslavne crkve Amerike.

Ostavi poruku