За пут у Пећ на устоличење српског патријарха Иринеја 3. октобра, према незваничним процјенама, већ се пријавило више од 10 000 грађана, пише београдски „Блиц“.Лист наводи да се очекује и долазак око 400 високих званица, међу којима су највиши представници православних цркава, као и осталих вјерских заједница.

Скуп поводом устоличења патријарха српског Иринеја процјењује се као ризичан, а за безбједност свих званица и грађана биће задужени Кфор, Еулекс и Косовска полиција.

Пред Кфором, који ће обезбјеђивати скуп, озбиљан је задатак, будући да манастирска порта, према процјенама стручњака, може да прими максимално 2 000 људи.

Стога ће СПЦ настојати да набави екране с којих ће сви који остану напољу моћи да прате свечани чин, наводи београдски дневник.

СПЦ је саопштила да ће на устоличење моћи да се путује само организовано преко српске цркве.

Према сазнањима „Блица“, очекује се долазак око педесет највиших црквених представника махом у чину митрополита – Цариградске, Александријске, Јерусалимске, Московске патријаршије, Грузијске, Румунске, Цркве Кипра, Грчке, Архиепископије албанске, пољске, чешких земаља и представник Православне цркве Америке.

Ostavi poruku