Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson izjavio je danas u Beogradu da se nada da će haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro biti uhapšeni i privedeni pravdi.Robinson je rekao novinarima da podržava stavove glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca koji je nedavno kritikovao Srbiju zbog neostvarivanja pune saradnje sa tim sudom.

„Mogu samo da ponovim njegovu zabrinutost tamo gde ju je on izrazio“, rekao je predsednik Haškog suda novinarima  u Apelacionom sudu u Beogradu posle predstavljanja projekta podrške pravosudjima regiona za sudjenje za ratne zločine učinjene u zemljama bivše Jugoslavije.

Robinson je dodao i da je pitanje saradnje domaćeg pravosudja sa Hagom više pitanje za tužioca i tužilaštva.

Na pitanje da li je zadovoljan radom srpskog pravosudja, Robinson je odgovorio da je „prilično zadovoljan tom saradnjom“, navodeći primer Apelacionog suda sa čijom je predsedicom Radmilom Dragićević- Dičić danas razgovarao.

Robinson je rekao i da više neće biti ustupanja procesa sudjenja za ratne zločine koji se sada vode u Haskom tribunalu na pravosudje u Srbiji.

On je objasnio da je cilj projekta koji je danas zvanično započeo da se domaća pravosudja osposobe da sama vode procese za ratne zločine uz saradnju i razmenu iskustava sa kolegama iz regiona i Haškog tribunala.

Na pitanje ko će suditi Mladiću ukoliko ne bude uhapšen pre završetka rada Haškog tribunala, Robinson je odgovorio da će u tom slučaju Mladić potpasti „pod mehanizam okončanja nezavršenih poslova“.

Prema njegovim rečima, Haški sud i kada okonča svoju misiju biće u funkciji sudjenja po uspostavljenom mehanizmu za nezavršene poslove.

Predstavljanju projekta prisustvovali su srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, ministarka pravde Snežana Malović i mnogobrojni zvaničnici medjunarodnih organizacija i institucija koje rade u Srbiji.

Ostavi poruku