Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске /РС/ Небојша Радмановић изјавио је данас да посљедице случаја „Сејдић и Финци“ након општих избора 3. октобра могу изазвати реторички тешке реакције из Европске уније /ЕУ/.„Пријетиће се као што се и до сада пријетило разним искључењима и чудима, али несврсисходно за развој ЕУ је да кажњава неког са западног Балкана, јер тиме ограничава и саму себе“, рекао је Радмановић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да је ЕУ оштећена тиме што је западни Балкан на њеним границама, а није дио ње, јер на западном Балкану живе европски народи који су своју традицију, културу и духовност уградили у ЕУ, о чему би Унија требало да води рачуна.

„Буде ли Европа притискала санкцијама БиХ и успоравала јој европски пут, ми ћемо имати проблема, али ће их дугорочно имати и Унија, што њих данас баш и не забрињава“, сматра Радмановић.

Он је навео да су демокртске земље у Европи навикле да се не петљају другима у унутрашње ствари.

„Нажалост, БиХ је једина гдје сви из Европе, кад немају утицаја ни у својој земљи, мисле да овдје треба да држе предавања“, закључио је Радмановић.

Он је поновио да да примјена Европске конвенције о људским правима мора наћи мјесто у Уставу БиХ и да рјешење случаја „Сејдић и Финци“ мора бити резултат унутрашњих договора у БиХ.

Ostavi poruku