Naslovna Vijesti Medvedev: Ja ću odrediti ko će biti novi gradonačelnik

Medvedev: Ja ću odrediti ko će biti novi gradonačelnik

0

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će on donijeti odluku o tome ko će biti sljedeći gradonačelnik Moskve.„Razmotriću predložene kandidate i utvrditi ko će biti sljedeći gradonačelnik Moskve“, rekao je Medvedev, koji se nalazi u posjeti Kini.

Portparol Kremlja Natalija Timakova ranije je izjavila da je Medvedev objavio dekret o smjeni gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova.

Medvedev je na funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika Moskve imenovao prvog zamijenika Lužkova, Vladimira Resina. On je na funkciji prvog zamijenika gradonačelnika od 2001. godine i odgovoran je za građevinski sektor u Moskvi.

Lužkov je na funkciji gradonačelnika Moskve od 1992. godine i istaknuti član vladajuće stranke „Jedinstvena Rusija“, ali je prije dvije sedmice u jednom novinskom tekstu kritikovao predsjednika Medvedeva.

Medvedev je objavio je dekret u kojem je otpustio Lužkova sa funkcije, „jer je izgubio povjerenje predsjednika Ruske Federacije“.

Ruski Ustav dozvoljava predsjedniku da otpusti gradonačelnika prijestonice i regionalne guvernere i da imenuje njihove nasljednike na funkcije bez izbora. Lužkov se juče vratio da sa sedmodnevnog odmora poručujući da neće svojevoljno podnijeti ostavku i to je, prema ocjeni analitičara, bio izazov koji Kremlj nije mogao da ignoriše.

Pojedini mediji preijeli su i izjavu predsjedavajućeg parlamentarnog komiteta za inostrana pitanja Konstantina Kosačova da bi Lužkov mogao da ostane i bez funkcije u vladajućoj stranki „Jedinstvena Rusija“.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version