SHARE

Руски предсједник Дмитриј Медведев изјавио је данас да ће он донијети одлуку о томе ко ће бити сљедећи градоначелник Москве.“Размотрићу предложене кандидате и утврдити ко ће бити сљедећи градоначелник Москве”, рекао је Медведев, који се налази у посјети Кини.

Портпарол Кремља Наталија Тимакова раније је изјавила да је Медведев објавио декрет о смјени градоначелника Москве Јурија Лужкова.

Медведев је на функцију вршиоца дужности градоначелника Москве именовао првог замијеника Лужкова, Владимира Ресина. Он је на функцији првог замијеника градоначелника од 2001. године и одговоран је за грађевински сектор у Москви.

Лужков је на функцији градоначелника Москве од 1992. године и истакнути члан владајуће странке “Јединствена Русија”, али је прије двије седмице у једном новинском тексту критиковао предсједника Медведева.

Медведев је објавио је декрет у којем је отпустио Лужкова са функције, “јер је изгубио повјерење предсједника Руске Федерације”.

Руски Устав дозвољава предсједнику да отпусти градоначелника пријестонице и регионалне гувернере и да именује њихове насљеднике на функције без избора. Лужков се јуче вратио да са седмодневног одмора поручујући да неће својевољно поднијети оставку и то је, према оцјени аналитичара, био изазов који Кремљ није могао да игнорише.

Поједини медији преијели су и изјаву предсједавајућег парламентарног комитета за инострана питања Константина Косачова да би Лужков могао да остане и без функције у владајућој странки “Јединствена Русија”.

SHARE

Оставите одговор