Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић упознао је данас у Београду предсједника Србије Бориса Тадића да се у БиХ након општих избора поново припремају приједлози за радикално мијењање Устава и стварање другачијег облика државног и друштвеног уређења.„Ми сматрамо да не може бити никаквих нових и другачијих облика државног уређења, нити се може прихватити унитаристички концепт БиХ“, рекао је Кузмановић којем је ово била једна врста опроштајне посјете, с озбиром да након избора одлази са ове дужности.

Он је након састанка са Тадићем рекао да БиХ мора остати сложена држава са два ентитета и три равноправна конститутивна народа, те истакао да је за рјешење многих питања која су битна у БиХ потребан договор, дијалог, компромис и политичка воља, „јер ако тога нема, онда постоје озбиљни проблеми у БиХ“.

Кузмановић је изразио наду да ће наредна власт у РС, као и садашња, тражити компромисе, наводећи да тих компромиса неће бити тамо гдје ће се умањивати уставни капацитет РС и оспоравати механизам одлучивања.

Он је додао да то значи да и даље мора постојати ентитетско гласање и заштита виталних националних интереса, јер би се у супротном десило да би најбројнија нација стално имала комплетан систем одлучивања.

Према његовој оцјени, компромис може бити у томе да институције БиХ буду ефикасније и проевропски оријентисане, јер је ЕУ заједнички циљ.

Говорећи о Косову, Кузмановић је рекао да је став РС да подржи све што се договоре Београд и Приштина, као што је став Србије да ће подржати све о чему се у БиХ договоре три конститутивна народа и два ентитета, што је исправна политика која може само довести до резултата.

Кузмановић је истакао да је Србија у протеклих 15 година постојања Дејтонског споразума била уз РС, „не само емотивно, него и формално правно и са свим аргументима“.

Предсједник Српске је рекао да, осим дугогогодишњих пријатељских веза, РС и Србија имају и Споразум о паралелним и специјалним везама, који је дао изузетно добре резултате.

Према његовим ријечима, након недавног састанка у Бањалуци Вијеће за сарадњу Влада РС и Србије дошло је до битних помака на економском, културном и здравственом пољу, а видљиви су и помаци у финансијским ефектима.

Он је додао да РС и Србија имају идентична становишта по свим питањима која се тичу РС, БиХ, Србије и региона.

Предсједник Србије Борис Тадић је рекао да Србија, као потписница Дејтонског споразума, остаје привржена том међународном уговору, који је гарантовао мир и стабилност не само у БиХ, него и на читавом простору Балкана.

Он је додао да Србија остаје привржена Дејтонском споразуму који подразумијева лигитимна права два ентитета и три народа и остаје привржена принципу да подржава све оно што је предмет њиховог договора и што има легитимитет и легалитет.

Тадић је оцијенио да је Дејтонски споразум омогућио специјалне и паралелне везе РС и Србије и да је кроз тај арангажман протеклих година учињено веома много, те захвалио Кузмановићу на његовом личном доприносу томе, „имајући у виду велике ствари које су учињене на пољу економске и културне сарадње“.

Он је додао да је Србија земља која има своје регионалне и међународне обавезе, поштује све међународне уговоре, која је чланица УН-а и има намјеру да постане чланица ЕУ.

„У складу са тим стандардима УН и ЕУ, Србија у домену културе и легитимних националних права обавља своју функцију у региону и тамо гдје год живи српски народ. Труди се да помогне да се очува српска култура и језик, а не само економија и са таквом политиком ће и наставити“, рекао је Тадић.

Према његовим ријечима, штитећи интегритет и територијалну цјеловитост сваке земље, даје се пуни легитимитет и Србији када је у питању очување њених интереса на Косову.

Тадић је захвалио Кузмановићу на свим протеклим годинама сарадње, наводећи да ће и послије избора остати у пријатељским везама, те да ће увијек потражити савјет од Кузмановића имајући у виду његово велико искуство не само у области права него и државне политике и националних односа.

Тадић је дочео Кузмановића у присуству гарде која је присутна у случајевима када долазе државници.

Ostavi poruku