Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović upoznao je danas u Beogradu predsjednika Srbije Borisa Tadića da se u BiH nakon opštih izbora ponovo pripremaju prijedlozi za radikalno mijenjanje Ustava i stvaranje drugačijeg oblika državnog i društvenog uređenja.„Mi smatramo da ne može biti nikakvih novih i drugačijih oblika državnog uređenja, niti se može prihvatiti unitaristički koncept BiH“, rekao je Kuzmanović kojem je ovo bila jedna vrsta oproštajne posjete, s ozbirom da nakon izbora odlazi sa ove dužnosti.

On je nakon sastanka sa Tadićem rekao da BiH mora ostati složena država sa dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, te istakao da je za rješenje mnogih pitanja koja su bitna u BiH potreban dogovor, dijalog, kompromis i politička volja, „jer ako toga nema, onda postoje ozbiljni problemi u BiH“.

Kuzmanović je izrazio nadu da će naredna vlast u RS, kao i sadašnja, tražiti kompromise, navodeći da tih kompromisa neće biti tamo gdje će se umanjivati ustavni kapacitet RS i osporavati mehanizam odlučivanja.

On je dodao da to znači da i dalje mora postojati entitetsko glasanje i zaštita vitalnih nacionalnih interesa, jer bi se u suprotnom desilo da bi najbrojnija nacija stalno imala kompletan sistem odlučivanja.

Prema njegovoj ocjeni, kompromis može biti u tome da institucije BiH budu efikasnije i proevropski orijentisane, jer je EU zajednički cilj.

Govoreći o Kosovu, Kuzmanović je rekao da je stav RS da podrži sve što se dogovore Beograd i Priština, kao što je stav Srbije da će podržati sve o čemu se u BiH dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta, što je ispravna politika koja može samo dovesti do rezultata.

Kuzmanović je istakao da je Srbija u proteklih 15 godina postojanja Dejtonskog sporazuma bila uz RS, „ne samo emotivno, nego i formalno pravno i sa svim argumentima“.

Predsjednik Srpske je rekao da, osim dugogogodišnjih prijateljskih veza, RS i Srbija imaju i Sporazum o paralelnim i specijalnim vezama, koji je dao izuzetno dobre rezultate.

Prema njegovim riječima, nakon nedavnog sastanka u Banjaluci Vijeće za saradnju Vlada RS i Srbije došlo je do bitnih pomaka na ekonomskom, kulturnom i zdravstvenom polju, a vidljivi su i pomaci u finansijskim efektima.

On je dodao da RS i Srbija imaju identična stanovišta po svim pitanjima koja se tiču RS, BiH, Srbije i regiona.

Predsjednik Srbije Boris Tadić je rekao da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, ostaje privržena tom međunarodnom ugovoru, koji je garantovao mir i stabilnost ne samo u BiH, nego i na čitavom prostoru Balkana.

On je dodao da Srbija ostaje privržena Dejtonskom sporazumu koji podrazumijeva ligitimna prava dva entiteta i tri naroda i ostaje privržena principu da podržava sve ono što je predmet njihovog dogovora i što ima legitimitet i legalitet.

Tadić je ocijenio da je Dejtonski sporazum omogućio specijalne i paralelne veze RS i Srbije i da je kroz taj arangažman proteklih godina učinjeno veoma mnogo, te zahvalio Kuzmanoviću na njegovom ličnom doprinosu tome, „imajući u vidu velike stvari koje su učinjene na polju ekonomske i kulturne saradnje“.

On je dodao da je Srbija zemlja koja ima svoje regionalne i međunarodne obaveze, poštuje sve međunarodne ugovore, koja je članica UN-a i ima namjeru da postane članica EU.

„U skladu sa tim standardima UN i EU, Srbija u domenu kulture i legitimnih nacionalnih prava obavlja svoju funkciju u regionu i tamo gdje god živi srpski narod. Trudi se da pomogne da se očuva srpska kultura i jezik, a ne samo ekonomija i sa takvom politikom će i nastaviti“, rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, štiteći integritet i teritorijalnu cjelovitost svake zemlje, daje se puni legitimitet i Srbiji kada je u pitanju očuvanje njenih interesa na Kosovu.

Tadić je zahvalio Kuzmanoviću na svim proteklim godinama saradnje, navodeći da će i poslije izbora ostati u prijateljskim vezama, te da će uvijek potražiti savjet od Kuzmanovića imajući u vidu njegovo veliko iskustvo ne samo u oblasti prava nego i državne politike i nacionalnih odnosa.

Tadić je dočeo Kuzmanovića u prisustvu garde koja je prisutna u slučajevima kada dolaze državnici.

Ostavi poruku