Бивши предсједник Републике Српске (РС) Радован Караџић изјавио је данас да је „разлика у судским системима довела до катастрофе за оптужене пред Хашким трибуналом“.„За то нису крива судска вијећа, већ тимови одбране“, изјавио је Караџић, позивајући судско вијеће да одбаци све снајперске инциденте у Сарајеву који се наводе у његовој оптужници, а за које је раније суђено генералима Станиславу Галићу и Драгомиру Милошевићу.

Караџић је данас наставио унакрсно да испитује капетана холандске војске, снајперисту Патрика ван дер Вајдена, оспоравајући његове налазе о инцидентима које је анализирао и навео у свом извјештају за Тужилаштво, јавио је дописник Срне из Хага.

Уз помоћ мапа и фотографија које су показане свједоку, Караџић је бранио своје тврдње да се српској страни приписују инциденти за које је одговорна муслиманска страна, те да је Армија БиХ пуцала на своје људе како би изазвала интервенцију међународне заједнице.

Караџићу су прво била одобрена четири, од тражених 20 часова, за унакрсно испитивање, да би му накнадно било одобрено да Ван дер Вајдена испутије данас и сутра.

У Хагу је данас објављена и одлука поводом Караџићевог захтјева да се број радних дана у судници не повећава на пет, у коме је указао да би то негативно утицало на његово здравље. Судско вијеће је одлучило да се, зависно од распореда у судницама, почев од новембра ове године, засиједа четири дана у седмици, али 45 минута дуже него уобичајено.

Уз свој захтјев Караџић је приложио љекарски извјештај, који је прво био предат као повјерљив, а у којем се закључује да је његово здравствено стање задовољавајуће, осим што је он „гојазан и не креће се довољно“.

Љекар је закључио да је Караџићево здравствено стање такво да му засједања пет дана у седмици не би представљала проблем, али да би „даље смањење физичких активности осујетило медицински неопходан губитак тежине“.

Љекар је савјетовао да се Караџићево учешће у поступку ограничи на четири дана седмично, уколико он буде наставио да самог себе заступа.

Ostavi poruku