Комитет Европског парламента за грађанска права ЛИБЕ позитивно је данас гласао о извјештају Европске комисије у којем се констатује да је БиХ испунила задате критеријуме за либерализацију визног режима – јавља дописник Срне.Позитиван глас дало је 49 посланика Европског парламента, а само су два били против.

На исти начин гласао је, 6. септембра, на сједници у Стразбуру и Комитет за спољну политику. Два гласа против либерализације виза припадају члановима двије десне есктремистичке партије које су на прошлим изборима ушле у Европски парламент.

Гласање на пленарној сједници Европског парламента, заказано за 7. октобар, биће формалност, али политички врло важно. БиХ ће тако имати на својој страни Европски парламент и Европску комисију, када је ријеч о либерализацији виза.

Остаје још посљедња степеница, а то је одлука Савјета, који ће одлуку о либерализацији виза ставити на дневни ред у октобру или новембру. Савјет је институција која окупља земље чланице ЕУ, Европска комисија брине о ЕУ као заједници, а у Европски парламент грађани ЕУ-а своје посланике бирају директно.

„Незамисливо је да би Савјет, након овако позитивног гласа у Европском парламенту и након позитивног извјештаја Европске комисије, могао донијети било какву другу одлуку, осим укидања визног режима“, рекла је Тања Фајон, парламентарни извјестилац за визе.

Холандска политичарка Емине Бозкурт рекла је Срни да је сада „двије трећине Европске уније ‘за’ либерализацију визног режима БиХ и Албанији, што значи да би и Савјет требало да је слиједи“.

Емина Бозкурт, која се, испред фракције Социјалиста и Демократа у Европском парламетну највише бави БиХ, рекла је да је процес био дуг, јер прошле године БиХ није била спремна, а неки су критеријуми испуњени у посљедњи час.

„Без обзира колико је процес био оптерећен политиком, критеријуми су морали да се испуне. Сад кад је то довршено, нема никаквог разлога да се визе за БиХ и Албанију хитно не либерализују“, рекла је Бозкурт за Срну.

Датум либерализације визног режима за БиХ и Албанију који се помиње у Бриселу јесте 19. децембар, тачно годину дана пошто су визе укинуте за Србију и Црну Гору.

Ostavi poruku