Предсједник Владе Републике Српске /РС/ Милорад Додик рекао је данас у Источном Сарајеву да Федерација БиХ /ФБиХ/ од почетка опструише утврђивање међуентитске линије.Додик је истакао да ФБиХ жели да „направи неко реално стање по њима и да то легализује“.

„Чека нас година пописа, многи имовински проблеми нису ријешени и то је чињеница која нас је нагнала да то ријешимо и позовемо раније формирану комисију и високог представника, који све ради осим што имплементира Дејтонски споразум, да се укључи у имплементацију Анекса 2 гдје је речено да се мора маркирати међуентитетска линија“, рекао је Додик новинарима.

Он је нагласио да ће РС, у колико се то не деси, са становишта својих могућности, ту маркацију учинити могућом јер на дијелу Источног Сарајева људи из федералног Сарајева праве куће и шире се без регулационих планова.

Према његовим ријечима, Источно Сарајево се развија, али не на штету других као што жели да учини федерално Сарајево.

Коментаришући процјене да Републици Српској недостаје два до три одсто површине у односу на споразум из Дејтона, а највећи дио у Источном Сарајеву, Додик је подсјетио да се дистрикт Брчко догодио након Дејтона, „као једна срамна одлука страног арбитра који је пресудио да један дио стамбеног насеља пребаци у ФБиХ без икаквог основа“.

„То све говори о лошим намјерама странаца овдје и зато је наша политика да све те послове урадимо, јер се не можемо ослонити на странце и институције БиХ јер су оне непријатељски уперене против РС“, закључио је Додик.

Премијер РС Милорад Додик данас је у насељу Павловац отворио пут Лукавица – Загони – Јасик – Пале за коју је Влада РС издвојила 14 милиона КМ, од чега 10 милиона КМ из Развојног програма то јест од средстава продаје „Телекома“ , а четири милиона из Дирекције за путеве РС.

Ostavi poruku