Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da Federacija BiH /FBiH/ od početka opstruiše utvrđivanje međuentitske linije.Dodik je istakao da FBiH želi da „napravi neko realno stanje po njima i da to legalizuje“.

„Čeka nas godina popisa, mnogi imovinski problemi nisu riješeni i to je činjenica koja nas je nagnala da to riješimo i pozovemo ranije formiranu komisiju i visokog predstavnika, koji sve radi osim što implementira Dejtonski sporazum, da se uključi u implementaciju Aneksa 2 gdje je rečeno da se mora markirati međuentitetska linija“, rekao je Dodik novinarima.

On je naglasio da će RS, u koliko se to ne desi, sa stanovišta svojih mogućnosti, tu markaciju učiniti mogućom jer na dijelu Istočnog Sarajeva ljudi iz federalnog Sarajeva prave kuće i šire se bez regulacionih planova.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo se razvija, ali ne na štetu drugih kao što želi da učini federalno Sarajevo.

Komentarišući procjene da Republici Srpskoj nedostaje dva do tri odsto površine u odnosu na sporazum iz Dejtona, a najveći dio u Istočnom Sarajevu, Dodik je podsjetio da se distrikt Brčko dogodio nakon Dejtona, „kao jedna sramna odluka stranog arbitra koji je presudio da jedan dio stambenog naselja prebaci u FBiH bez ikakvog osnova“.

„To sve govori o lošim namjerama stranaca ovdje i zato je naša politika da sve te poslove uradimo, jer se ne možemo osloniti na strance i institucije BiH jer su one neprijateljski uperene protiv RS“, zaključio je Dodik.

Premijer RS Milorad Dodik danas je u naselju Pavlovac otvorio put Lukavica – Zagoni – Jasik – Pale za koju je Vlada RS izdvojila 14 miliona KM, od čega 10 miliona KM iz Razvojnog programa to jest od sredstava prodaje „Telekoma“ , a četiri miliona iz Direkcije za puteve RS.

Ostavi poruku