БиХ не може потрајати ако Федерација БиХ (ФБиХ) не функционише или ако изгуби подршку Хрвата и Срба, сматра директор канцеларије за Балкан Међународне кризне групе (МКГ) Марко Прелец.„Да ли ће ФБиХ моћи да ријеши кризу своје власти након општих избора 3. октобра у великој ће мјери дати одговор на питање да ли сама БиХ може преживјети“, истиче се у најновијем извјештају МКГ под називом „ФБиХ – Паралелна криза“.

У извјештају, у којем МКГ констатује да би дисфункционална администрација ФБиХ парализовала процес доношења одлука, довела овај ентитет на ивицу банкрота и проузроковала социјалне немире, наглашава се да БиХ остаје могућа све док ФБиХ настави да функционише.

Ако новоизабране власти наставе да одгађају реформе, надајући се да ће се уставне реформе скоро десити на нивоу БиХ и ријешити већину проблема у ФБиХ, онда оне ризикују комплетан слом овог ентитета, наводи се у извјештају.

Са друге стране, овај извјештај анализира неке кораке који, уколико се направе, могу реформисати ФБиХ и тако поставити камен темељац за напредак на нивоу цијеле БиХ.

„Реформа ФБиХ би створила моментум за промјене у цијелој БиХ и ојачала би позицију политичких партија из ФБиХ у односу на оне из Републике Српске“ – сматра Прелец.

МКГ наводи да је балансирање између колективних права и власти већине на свим нивоима власти у ФБиХ створило компликовану архитектуру подјеле власти која фрустрира Бошњаке и не успијева да заштити Хрвате.

Покушаји да се помире заштита личних грађанских права са колективним правима конститутивних народа често не функционишу. Још од 2009. године Влада ФБиХ није била у стању да донесе најосновније одлуке, као што је попуњавање упражњених мјеста у Уставном суду ФБиХ, истиче МКГ.

Високо децентрализована ФБиХ је састављена од 10 кантона, за које се Хрвати још чврсто држе, а које би Бошњаци радо елиминисали. ФБиХ има ексклузивне надлежности у само неколико области док већину осталих надлежности дијеле са нижим административним нивоима.

Резултат је гломазна администрација чији се различити дијелови такмиче или отворено сукобљавају једни са другима, као и збуњујуће и често контрадикторно законодавство и регулативе које гуше инвестиције и деградирају јавне сервисе. Велико учешће власти ФБиХ у укупној јавној економији ствара центар политичке и економске моћи које политичке елите експлоатишу, упозорава се у извјештају.

Политичка сцена ФБиХ, која је дуго била под доминацијом двије највеће политичке партије – Странке демократске акције и Хрватске демократске заједнице – фрагментирала се, чиме је доношење одлука и покретање рефоми још више отежано.

Нове власти се морају хитно суочити са економским и социјалним проблемима, а нови Парламент ФБиХ би требало хитно да успостави комисију за реформе која би уз међународну подршку предложила уставне амандмане и остала законска и структурална побољшања, сматра МКГ.

Директор канцеларије за Европу МКГ Сабине Фрејзер тврди да је ревитализација ФБиХ кључна за преживљавање БиХ.

„Функционална ФБиХ била би привлачнија Хрватима и Србима у БиХ, док би даље погоршавање политичких сукоба могло нанијети неповратну штету осјетљивим међуетничким односима“, сматра Фрејзерова.

Ostavi poruku