Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić kaže da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zloupotrijebio zasjedanje Generalne skupštine UN i da je svojih pet minuta za govornicom iskoristio za predizbornu kampanju.

Ona je navela da je Silajdžić otišao u Njujork da bi pokazao svom biračkom tijelu kako se, navodno, bori za BiH.

„U cijeloj priči čudi što njegovi birači, koje on pridobija fotografijama i saopštenjima iz Amerike, još vjeruju da je BiH u centru pažnje međunarodne zajednice. Oni ne vide da je to priča na kojoj samo Silajdžić stalno insistira“, rekla je Trišić-Babić za „Pres“.

Ona je ocijenila da to nema veze sa istinom i da tom pričom Silajdžić praktično obmanjuje svoje birače i cijelu javnost.

Trišić- Babić je naglasila da je Silajdžićevo blaćenje Republike Srpske /RS/ usmjereno protiv BiH, dodajući da „koliko se god on kleo u BiH i koliko god BiH bilo u imenu njegove stranke, činjenica je da ta partija sve što radi, radi isključivo protiv ove zemlje“.

Ona smatra da su Silajdžić i ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj isključivi krivci što u protekle četiri godine nije bilo ništa od silnih obećanja da će se BiH priključiti EU, jer su ignorisali uputstva i jasne poruke Brisela da sa OHR-om BiH ne može podnijeti kandidaturu za članstvo.

Trišić-Babić je naglasila da se zbog lošeg stanja u Ministarstvu inostranih poslova BiH na nivou Savjeta ministara BiH mora napraviti novi dogovor te da bi obavezno trebalo vratiti dva zamjenika, kako je i bilo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Ostavi poruku