Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je na nastavak pregovora sa Palestincima nakon što je u ponoć istekao desetomesečni moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.Palestinski predsednik Mahmud Abas ocenio je, medjutim, da je jedini način da se pregovori nastave da Izrael ponovo zamrzne izgradnju na teritoriji gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu.

Američki zvaničnici u medjuvremenu nastavljaju intenzvivne napore da spasu mirovni proces, obnovljen 2. septembra u Vašingtonu, posle 20 meseci zastoja.

Netanijahu se suprotstavio jakom medjunarodnom pritisku da produži moratorijum, ali je pre isteka pozvao jevrejske naseljenike i političare da pokažu odgovornost i uzdržanost koju su pokazivali dok je trajao.

Jevrejski naseljenici su odlučni da odmah obnove izgradnju i planiraju da već danas započnu podizanje nekoliko desetina stambenih jedinica, nakon što su, kako tvrde, strpljivo čekali da se okonča moratorijum.

Oni su već juče u naselju Kirjat Netavim postavili kamen temeljac za izgradnju obdaništa, a u naselju Revava hiljade ljudi je slavilo se istek moratorijuma.

Izvori bliski Netanijahuovom kabinetu izrazili su zabrinutost zbog slika buldožera i mešalica za cement, spremnih da rade na izgradnji novih kuća, koje bi mogle samo povećati pritisak na Izrael da obnovi moratorijum.

Lideri jevrejskih naseljenika su s druge strane najavili početak izgradnje više od 2.000 stambenih jedinica.

U saopštenju izdatom nakon isteka moratorijuma Netanijahu je apelovao na Abasa da ne napusti pregovore.

„Izrael je spreman da nastavi kontakte u narednim danima da nadje načina da se nastave mirovni pregovori izmedju Izraela i Palestinske uprave“, naglasio je Netanijahu, izrazivši uverenje da je moguće postići istorijski sprazum u roku od godine dana, kako je bilo i planirano.

Abas je više puta upozorio da će ustati od pregovaračkog stola ako Izrael nastavi izgradnju i da mora da izabere naselja ili mir.

„Ako Izrael izabere mir, mi ćemo nastaviti pregovore“, rekao je Abas u Parizu, gde će se danas sastati sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

On je upozorio da će u protivnom mirovni proces biti gubljenje vremena i nagovestio da će se konsultovati sa Arapskom ligom (AL) i palestinskim institucijama pre nego što donese bilo kakvu odluku.

Sastanak AL očekuje se u Kairu i narednih deset dana, prenele su  svetske agencije.

Zabrinute da će pregovori propasti SAD i dalje pokušavaju da pronadju prihvatljiv kompromis. Medjutim, moratorijum je sada prošao i  nastavak mirovnih pregovora je ozbiljno doveden u pitanje.

Ostavi poruku