Naslovna Bosna i Hercegovina Nastavljeno suđenje Karadžiću

Nastavljeno suđenje Karadžiću

0

Svjedočenjem holandskog kapetana Patrika van der Vajdena jutros je u Haškom tribunalu nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske /RS/ Radovanu Karadžiću.Svjedok je obučeni precizni strijelac i snajperista i on je za pretresno vijeće pripremio izvještaj o porijeklu vatre i oružju koje je korišćeno, kao i o mogućnostima koje su imali snajperisti, analizirajići nekoliko incidenata u Sarajevu.

Predviđeno je da glavno ispitivanje traje jedan sat, a unakrsno četiri, s tim da će vijeće razmotriti Karadžićev zahtjev za produženje vremena ukoliko procijeni da je njegovo ispitivanje „efikasno i relevantno“.

Pretresno vijeće odobrilo je odbrani da preda spisak dokumenata kod kojih je utvrdilo da je došlo do kršenja obaveze objelodanjivanja od strane Tužilaštva.

Karadžićev glavni pravni savjetnik, američki advokat Piter Robinson saopštio je da je tokom prošle nedjelje odbrana pregledala 6 000 dokumenata i pronašla 96 kršenja pravila po kome se predaje potencijalni oslobađajući materijal.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, bilo je u prekidu od 16. septemba. Odbrana je tražila da joj se odobri da pregleda materijal dvojice nekadašnjih oficira Vojske RS zaplijenjen u Beogradu u decembru prošle godine, a koji joj je dostavljen 31. avgusta ove godine.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version