Државни секретар САД Хилари Клинтон долази у Београд највјероватније 12. октобра, пишу београдске „Вечерње новости“.Саговорници „Новости“ из врха власти у Србији рекли су да још није утврђен тачан дневни ред посјете нити прецизиран списак тема о којима ће прва дама америчке дипломатије разговарати с српским званичницима.

Долазак Клинтонове поклапа са са најављеним почетком нових преговора о Косову и Метохији. „Новости“ наводе да се може очекивати да домаћини са високом гошћом у својим кабинетима управо покрену причу о модалитетима будућег дијалога Београда и Приштине, али и о наставку европског пута Србије.

Бивши амбасадор у Вашингтону Иван Вујачић сматра да је долазак Клинтонове добра вијест, јер њена посјета „показује спремност Америке да се са ЕУ ангажује у смислу даљих евроинтеграција овог простора“.

„Циљ је, свакако, и да Америка помогне дијалог Београда и Приштине под окриљем Уније. То је и добра прилика да се саопште ставови наше стране уочи наставка преговора о Косову“, рекао је Вујачић и додао да ову посјету не треба схватати као неки спектакуларан обрт.

Професор међународних односа на Факултету политичких наука и некадашњи амбасадор Србије у Паризу Предраг Симић сматра да Клинтонова не долази у Београд да би „завртала руке“.

„Не верујем у то, јер смо направили такав заокрет да практично јуримо у загрљај Приштини. Очигледна је већа спремност Београда на уступке него код Албанаца. Уосталом, сама чињеница да у неку државу долази државни секретар САД моћан је сигнал да у тој земљи не види непријатеља“, рекао је Симић.

Симић очекује да ће послије промјене резолуције у УН Америка бити јак вјетар у леђа Србији за чланство у ЕУ.

Ostavi poruku