Državni sekretar SAD Hilari Klinton dolazi u Beograd najvjerovatnije 12. oktobra, pišu beogradske „Večernje novosti“.Sagovornici „Novosti“ iz vrha vlasti u Srbiji rekli su da još nije utvrđen tačan dnevni red posjete niti preciziran spisak tema o kojima će prva dama američke diplomatije razgovarati s srpskim zvaničnicima.

Dolazak Klintonove poklapa sa sa najavljenim početkom novih pregovora o Kosovu i Metohiji. „Novosti“ navode da se može očekivati da domaćini sa visokom gošćom u svojim kabinetima upravo pokrenu priču o modalitetima budućeg dijaloga Beograda i Prištine, ali i o nastavku evropskog puta Srbije.

Bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić smatra da je dolazak Klintonove dobra vijest, jer njena posjeta „pokazuje spremnost Amerike da se sa EU angažuje u smislu daljih evrointegracija ovog prostora“.

„Cilj je, svakako, i da Amerika pomogne dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Unije. To je i dobra prilika da se saopšte stavovi naše strane uoči nastavka pregovora o Kosovu“, rekao je Vujačić i dodao da ovu posjetu ne treba shvatati kao neki spektakularan obrt.

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka i nekadašnji ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić smatra da Klintonova ne dolazi u Beograd da bi „zavrtala ruke“.

„Ne verujem u to, jer smo napravili takav zaokret da praktično jurimo u zagrljaj Prištini. Očigledna je veća spremnost Beograda na ustupke nego kod Albanaca. Uostalom, sama činjenica da u neku državu dolazi državni sekretar SAD moćan je signal da u toj zemlji ne vidi neprijatelja“, rekao je Simić.

Simić očekuje da će poslije promjene rezolucije u UN Amerika biti jak vjetar u leđa Srbiji za članstvo u EU.

Ostavi poruku