Суд БиХ одгодио је за 1. октобар изрицање пресуде у процесу који се води по тужби православног свештеника Јеремије Старовлаха и његовог сина Александра против БиХ, потврђено је Срни из ове правосудне институције.„Изрицање пресуде у овом предмету одгођено је из техничких разлога и она ће бити објављена 1. октобра“, изјавила је Срни портпарол Суда Селма Хаџић.

Миљко Пуцар, правни заступник Јеремије и Александра Старовлаха, очекује да ће Суд БиХ удовољити тужбеном захтјеву и утврдити да је БиХ одговорна за злочин који су Нато снаге учиниле 1. априла 2004. године, када су у потрази за бившим предсједником Републике Српске Радованом Караџићем у Парохијском дому на Палама брутално претукле његове клијенте.

Пуцар је упутио захтјеве за накнаду штете који су, како је раније навео, уобичајени на основу европских конвенција и декларација донесених у Савјету Европе и УН.

„Сматрамо да је ово неспецифичан случај и да породици Старовлах треба дати накнаду зато што нико није одговарао за злочин који је над њима почињен, зато што су злостављани и мучени и зато што је нападнут Парохијски дом. Тачно је да наш Закон о облигационим односима не предвиђа такву врсту одштете, али сматрам да европска конвенција у том смислу треба директно да се примијени и да им се додијели правична и адекватна накнада“, рекао је Пуцар након посљедњег рочишта.

Он је подсјетио да су свједоци, представници Министарства иностраних послова и Министарства правде БиХ, који је и члан арбитражног суда по Техничком споразуму између БиХ и Нато, јасно изјавили да је породица Старовлах све учинила да се испоштују све процедуре, а које је Нато одбио.

„БиХ је дала имунитет Нато-у, због чега у овом случају она мора да одговара. Због тога приједлог тужене стране да се одбије захтјев по којем се тражи да БиХ исплати штету породици Старовлах, не стоји. Нажалост, грађани БиХ ће за то непосредно одговарати, али породица Старовлах за то није крива“, рекао је Пуцар.

Помоћник правобраниоца БиХ Нађа Хозић сматра да тужилац није доказао материјалну штету како је затражио службеним захтјевом, наводећи да он мора бити сачињен на основу Закона о здравственом и пензионом осигурању РС и Закона о социјалној заштити.

„Јеремија Старовлах није био у радном односу, он је имао уговор са црквом, а код Александра, чије лијечење још траје, исхитрено је утврђена радна неспособност на основу мишљења само једног љекара. Тужиоци су самоиницијативно користили бањске услуге, без консултација љекара, а трошкови лијечења нису објективни“, рекла је Хозићева.

О пресуди која ће бити донесена 1. октобра, обје стране биће обавијештене писаним путем.

Ostavi poruku