Bivši crnogorski predsednik Momir Bulatović treba danas da svedoči na suđenju optuženima za deportaciju muslimana i Srba iz Crne Gore 1992. godine.Bulatović je ranije najavio da je pripremio obimnu dokumentaciju koja će, kako je rekao, biti presudna u dokazivanju nevinosti optuženih.

On je rekao da je pred Međunarodnim sudom u Hagu oslobođen čuvanja državne tajne i da očekuje da će isto uraditi sud u Podgorici, kako bi mogao da svedoči na osnovu te dokumentacije.

„Verujem da će sud uvažiti moj zahtev, jer međunarodno pravo ima supremaciju nad domaćim, posebno kada su u pitanju ratni zločini“, kazao je Bulatović.

Za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je ranije da bi Crna Gora ovaj predmet mogla da ustupi Srbiji jer su, kako je objasnio, četvorica optuženih dobila državljanstvo Srbije dve godine pre nego što je Crna Gora za njima raspisala poternicu.

“To ograničenje sada ne sme da bude prepreka i dva tužilaštva treba da postignu dogovor da se ti predmeti ustupi Srbiji”, kazao je tada Homen.

Suđenje optuženima za deportaciju civilza iz Crne Gore u BiH počelo je krajem novembra prošle godine u Višem sudu u Podgorici, a od devet optuženih njih petorica su u bekstvu.

Crnogorski pravosudni organi potražuju policijske operativce iz vremena deportacije Duška Bakrača, Boška Bojovića, Milorada Ivanovića, Milisava Markovića i Radoja Radunovića.

Za njima je 2009. godine raspisana poternica.

Prema optužnici crnogorska policija je 1992. godine veću grupu muslimana izbeglica iz BiH izručila vlastima Republike Srpske. Oni su kasnije ubijeni i do danas nisu pronađeni njihovi posmrtni ostaci.

Ostavi poruku