Бивши црногорски председник Момир Булатовић треба данас да сведочи на суђењу оптуженима за депортацију муслимана и Срба из Црне Горе 1992. године.Булатовић је раније најавио да је припремио обимну документацију која ће, како је рекао, бити пресудна у доказивању невиности оптужених.

Он је рекао да је пред Међународним судом у Хагу ослобођен чувања државне тајне и да очекује да ће исто урадити суд у Подгорици, како би могао да сведочи на основу те документације.

„Верујем да ће суд уважити мој захтев, јер међународно право има супремацију над домаћим, посебно када су у питању ратни злочини“, казао је Булатовић.

За кривично дело ратни злочин против цивилног становништва оптужени су Бранко Бујић, Сретен Гленџа, Божидар Стојовић, Милорад Шљиванчанин, Бошко Бојовић, Милисав Марковић, Радоје Радуловић, Душко Бакрач и Милорад Ивановић.

Државни секретар Министарства правде Србије Слободан Хомен изјавио је раније да би Црна Гора овај предмет могла да уступи Србији јер су, како је објаснио, четворица оптужених добила држављанство Србије две године пре него што је Црна Гора за њима расписала потерницу.

“То ограничење сада не сме да буде препрека и два тужилаштва треба да постигну договор да се ти предмети уступи Србији”, казао је тада Хомен.

Суђење оптуженима за депортацију цивилза из Црне Горе у БиХ почело је крајем новембра прошле године у Вишем суду у Подгорици, а од девет оптужених њих петорица су у бекству.

Црногорски правосудни органи потражују полицијске оперативце из времена депортације Душка Бакрача, Бошка Бојовића, Милорада Ивановића, Милисава Марковића и Радоја Радуновића.

За њима је 2009. године расписана потерница.

Према оптужници црногорска полиција је 1992. године већу групу муслимана избеглица из БиХ изручила властима Републике Српске. Они су касније убијени и до данас нису пронађени њихови посмртни остаци.

Ostavi poruku