Државни секретар у Министарству Србије за Косово и Метохију Оливер Ивановић оцијенио је данас да је уклањање и уништавање базних станица „Телекома Србије“ на Косову штетно и опасно.„Подиже се тензија у моменту када се размишља о томе како да се делегације Београда и Приштине састану и направе нешто конструктивно“, рекао је Ивановић за београдске медије.

Ивановић је истакао да представници неких земаља у Приштини подржавају одлуку о уништавању базних станица „Телекома Србија“ на Косову и да Албанци ту акцију не проводе сами.

„То показује да међународна заједница није једнодушна у оцени стања и мера које би требало предузети за овај део западног Балкана и озбиљно доводи у питање добре намере Београда, који је у ситуацији да некако мора да реагује“, рекао је Ивановић.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да ће грађани српске националности на Косову бранити репетиторе телефоније, које у у том дијелу Косова уклања косовска полиција, те да су о томе обавијештени надлежни у Кфору и Еулексу.

„Покушали смо надлежнима у Кфору и Еулексу да укажемо на могуће последице оваквог потеза Албанаца и очекујемо њихову реакцију“, рекао је Ристић, који је од јутрос са окупљеним грађанима у близини репетитора Курилово у Ибарском Колашину, који покрива сигналом Зубин Поток.

Он је додао да српско становништво неће дозволити да Албанци остваре своју намјеру да и на сјеверу Косова успоставе своју власт.

„Телеком Косова“ и припадници албанске специјалне полиције Роса од јутрос уништавају базне станице мобилне телефоније „Телекома Србије“ у Грачаници, Штрпцу, Коретишту и Витомирици код Пећи, па је без телефонских веза остало око 100 000 Срба који живе јужно од Ибра.

Косовске власти су неколико пута и током ове године онеспособљавале предајнике мобилних оператера из Србије, тврдећи да немају лиценцу за рад. Крајем априла косовска полиција је онеспособила 14 базних станица српских мобилних оператера, па је више од 100 000 Срба остало без фиксне и мобилне телефоније.

„Телеком Србија“ тврди да потпуно легално и легитимно пружа услуге на територији цијеле Србије, укључујући и Косово и Метохију, као и да од првог дана пословања ради са одговарајућом лиценцом, за коју је 1997. године надлежним државним органима платио 125 милиона марака.

Ostavi poruku