Državni sekretar u Ministarstvu Srbije za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocijenio je danas da je uklanjanje i uništavanje baznih stanica „Telekoma Srbije“ na Kosovu štetno i opasno.„Podiže se tenzija u momentu kada se razmišlja o tome kako da se delegacije Beograda i Prištine sastanu i naprave nešto konstruktivno“, rekao je Ivanović za beogradske medije.

Ivanović je istakao da predstavnici nekih zemalja u Prištini podržavaju odluku o uništavanju baznih stanica „Telekoma Srbija“ na Kosovu i da Albanci tu akciju ne provode sami.

„To pokazuje da međunarodna zajednica nije jednodušna u oceni stanja i mera koje bi trebalo preduzeti za ovaj deo zapadnog Balkana i ozbiljno dovodi u pitanje dobre namere Beograda, koji je u situaciji da nekako mora da reaguje“, rekao je Ivanović.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani srpske nacionalnosti na Kosovu braniti repetitore telefonije, koje u u tom dijelu Kosova uklanja kosovska policija, te da su o tome obaviješteni nadležni u Kforu i Euleksu.

„Pokušali smo nadležnima u Kforu i Euleksu da ukažemo na moguće posledice ovakvog poteza Albanaca i očekujemo njihovu reakciju“, rekao je Ristić, koji je od jutros sa okupljenim građanima u blizini repetitora Kurilovo u Ibarskom Kolašinu, koji pokriva signalom Zubin Potok.

On je dodao da srpsko stanovništvo neće dozvoliti da Albanci ostvare svoju namjeru da i na sjeveru Kosova uspostave svoju vlast.

„Telekom Kosova“ i pripadnici albanske specijalne policije Rosa od jutros uništavaju bazne stanice mobilne telefonije „Telekoma Srbije“ u Gračanici, Štrpcu, Koretištu i Vitomirici kod Peći, pa je bez telefonskih veza ostalo oko 100 000 Srba koji žive južno od Ibra.

Kosovske vlasti su nekoliko puta i tokom ove godine onesposobljavale predajnike mobilnih operatera iz Srbije, tvrdeći da nemaju licencu za rad. Krajem aprila kosovska policija je onesposobila 14 baznih stanica srpskih mobilnih operatera, pa je više od 100 000 Srba ostalo bez fiksne i mobilne telefonije.

„Telekom Srbija“ tvrdi da potpuno legalno i legitimno pruža usluge na teritoriji cijele Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao i da od prvog dana poslovanja radi sa odgovarajućom licencom, za koju je 1997. godine nadležnim državnim organima platio 125 miliona maraka.

Ostavi poruku