Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će uskoro posetiti Sjedinjene Američke Države i da će to biti dobra prilika da se na najvišem nivou razmene mišljenja dve strane i američko-srpski odnosi podignu na najviši mogući nivo.U izjavi „Glasu Amerike“, predsednik Tadić je sinoć rekao da će američki državni sekretar Hilari Klinton u oktobru posetiti Beograd i da je sa njom o toj poseti razgovarao u Njujorku.

Komentarišući susret sa predsednikom Barakom Obamom u toku zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, on je objasnio da je to bio kratak protokolarni razgovor i da se ne može govoriti o bilateralnim razgovorima.

Tadić je rekao i da je cilj Srbije da do početka 2012. godine započne pregovore o ulasku u Evropsku uniju, nakon čega bi za tri do četiri godine Srbija mogla da dodje do punopravnog članstva u Uniji.

„Ako dostignemo taj cilj do početka 2012. onda bismo znali da u roku od nekoliko godina, tri-četiri godine, možemo doći do punopravnog članstva u Uniji i to bi bio jedan veliki istorijski rezultat“, kazao je predsednik Srbije.

„Onda bismo znali da je taj proces nepovratan i to je naš veliki politički cilj“, dodao je Tadić i istakao da su odnosi Srbije i EU na najvišem nivou do sada.

On je napomenuo da je u Njujorku u razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom dobio uveravanja da će EU izvršiti snažan pritisak na Holandiju, koja ima tehničku vladu, kada je reč o transferu srpske aplikacije za prijem kandidature za članstvo u EU.

Predsednik Srbije je rekao da je srpska delegacija, koju je predvodio, u Njujorku učinila sve što je planirala, da je vodila „sadržajne, otvorene i plodotvorne razgovore“ i da je imala skoro 50 bilateralnih sastanaka, što zvaničnih što na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine UN.

„Veoma je važno da svet razume da Srbija nije samo zemlja jedne teme – Kosova i Metohije, kako je bilo u proteklih desetak ili 20 godina. Srbija može globalnoj politici i globalnim razvojnim procesima doprinositi i na drugim poljima“, rekao je Tadić.

On je objasnio da bez Srbije nema mira, stabilnosti i razvoja čitavog regiona, da Srbija ima aktivnu i veoma zapaženu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i da aktivno učestvuje na svim medjunarodnim forumima.

„Potvrdio sam da Srbija niti priznaje niti će priznati nezavisnost Kosova, potvrdio sam i naš stav o razumevanju mišljenja MSP. Mi u realnim okolostima tragamo za rešenjem koje treba da dovede do kompromisa i solucije koja je održiva u jednom dužem vremenskom intervalu. Ona podrazumeva mir, miran proces, ali i ekonomski razvoj, kako ne bi bili blokirani ni tržište ni ekonomije na prostoru zapadnog Balkana“, kazao je Tadić.

On je rekao i da je suština celokupnog političkog procesa nakon mišljenja MSP da je Srbija ostala na evropskom putu.

Predsednik Srbije je dodao da je Srbija otvorila šansu dijalogu sa Prištinom, rešavanju konkretnih pitanja u vezi sa životom ljudi na Kosovu, ali i mogućnosti da se „rešavaju sva druga pitanja koja su otvorena i koja će po prirodi stvari doći tokom ovih razgovora“.

Ostavi poruku