Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović otkrio je danas u dvorištu crkve Lazarica u Banjaluci spomen česmu i spomenik za 156 boraca banjalučke Mjesne zajednice Lazarevo 1 i 2 poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.Ministar Ristović je rekao da je ovaj spomenik mali dug prema onima koji su dali svoje živote za RS.

„Naš cilj je da se odužimo njihovim porodicama i njihovoj djeci“, rekao je Ristović, dodavši da će Vlada RS, prema svojim mogućnostima, finansijski pomoći izgradnju spomen obilježja za poginule borce Vojske RS u svim dijelovima Srpske.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da je u izgradnji ovog spomenika i spomen česme, osim Boračke organizacije RS i resornog ministarstva, finansijski učestvovao i grad Banjaluka.

„Priotitet Grada i Vlada RS je da u Banjaluci bude napravljen spomenik svim poginulim borcima RS. Vjerujem da će njegova izgradnja početi na proljeće naredne godine“, najavio je Davidović.

Spomenik, na kome je uklesano „Živote svoje za otadžbinu dadoše budućim pokoljenjima RS na čuvanje“, osveštali su sveštenici Banjalučke eparhije uz prisustvo rodbine, saboraca i mnogobrojnih ličnosti iz političkog i javnog života RS.

Osim porodica poginulih boraca, vijence na spomenik su položili ministar Ristović, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, predstavnici Boračke organizacije Banjaluka i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

Ostavi poruku