SHARE

Председник Специјалне истражне комисије корушког парламента Ролф Холуб каже да имају индиције да је Hypoо банка, приликом доласка у БиХ, када су преузете две локалне банке, добила одредјену политичку помоћ, а тада су можда преузети и терети тих преузетих банака, што се мора рашчистити.“Све што у себи има елементе криминала проследићемо надлежним тужилаштвима у Аустрији, БиХ и Хрватској. Све што има везе с политичком позадином, ми ћемо рашчистити у нашој истражној комисији”, рекао је Холуб у интервјуу данашњим “Независним новинама”.

Холуб, који је боравио у дводневној посети БиХ, каже да у Хрватској већ имају нека конкретна сазнања и имена умешаних у аферу Hypo, а у БиХ још не, јер су тек на почетку тог дела истраге.

“У Хрватској је већ јасно да је постојала одредјена веза измедју Ива  Санадера, Едмонда Штојбера и Волфганга Шисела”,рекао је Холуб.

У БиХ, каже Холуб, жели разговарати с онима који су радили у Hypoо банци, али о именима тренутно не може говорити.

“Нови шеф банке Готвалд Кранебитер ми је обећао отворена врата. Разговараћу и с неким нижерангираним политичарима, који би могли знати нешто о томе шта су “велики” политичари радили. За две-три седмице долазим поново; тада ћу разговарати с Валентином Инцком, Тужилаштвом и другим институцијама, да видим знају ли они ишта што би могло да нам помогне у истрази”,рекао је Холуб.

SHARE

Оставите одговор