Predsednik Specijalne istražne komisije koruškog parlamenta Rolf Holub kaže da imaju indicije da je Hypoo banka, prilikom dolaska u BiH, kada su preuzete dve lokalne banke, dobila odredjenu političku pomoć, a tada su možda preuzeti i tereti tih preuzetih banaka, što se mora raščistiti.„Sve što u sebi ima elemente kriminala prosledićemo nadležnim tužilaštvima u Austriji, BiH i Hrvatskoj. Sve što ima veze s političkom pozadinom, mi ćemo raščistiti u našoj istražnoj komisiji“, rekao je Holub u intervjuu današnjim „Nezavisnim novinama“.

Holub, koji je boravio u dvodnevnoj poseti BiH, kaže da u Hrvatskoj već imaju neka konkretna saznanja i imena umešanih u aferu Hypo, a u BiH još ne, jer su tek na početku tog dela istrage.

„U Hrvatskoj je već jasno da je postojala odredjena veza izmedju Iva  Sanadera, Edmonda Štojbera i Volfganga Šisela“,rekao je Holub.

U BiH, kaže Holub, želi razgovarati s onima koji su radili u Hypoo banci, ali o imenima trenutno ne može govoriti.

„Novi šef banke Gotvald Kranebiter mi je obećao otvorena vrata. Razgovaraću i s nekim nižerangiranim političarima, koji bi mogli znati nešto o tome šta su „veliki“ političari radili. Za dve-tri sedmice dolazim ponovo; tada ću razgovarati s Valentinom Inckom, Tužilaštvom i drugim institucijama, da vidim znaju li oni išta što bi moglo da nam pomogne u istrazi“,rekao je Holub.

Ostavi poruku