Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je ponovnim ukidanjem signala mobilne telofonije srpskih operatora, južno od Ibra, kao i pokušaj da se to ucini na severu pokrajine, pokazatelj da Priština ne odustaje od jednostanih poteza i nasilja.Bogdanović je u saopštenju naveo da Priština ovakvim potezima želi stvaranje atmosfere straha i potpune izolacije Srba, i to u trenutku kada se očekuju pregovori o svim postojećim problemima, ukljucujuci  i pitanje telekomunikacija.

„Ovaj čin kosovskih privremenih institucija, takode, nedvosmisleno pokazuje da na svaki konstruktivan stav Beogarada Priština odgovara jednostarnim potezom i provokacijama“, istakao je Bogdanović.

Evidentno je da ovakvi potezi kosovskih privremenih institucija imaju za cilj zastrašivanje preostalih Srba južno od Ibra i njihovo etnicko cišćenje, ali ujedno pokazuju da Prištini nije stalo do iskrenog dijaloga  i postizanja kompromisa, smatra ministar.

Ona strana koja pred predstojeci dijalog  stvara tenzije, atmosferu sukoba i povlaci jednostrane nasilnicke poteze, mora da snosi odgovornost za posledice takvih  postupaka, rekao je Bogdanović.

Ministar je istakao da u trenucima pred predstojeci dijalog medunarodna zajednica  mora da što pre preventivno reaguje, da bi sprecila  nedgovorno ponašanje i dalje povlačenje jednostranih poteza Prištine.

Bogdanović je pozvao legitimno medunarodno prisustvo u pokrajini da obezbedi nesmetan rad srpskih opereatora na Kosmetu i stvori uslove za normalan i bezbedan život srpskog stanovništva, ali i da spreci nasilje privremenih kosovskih institucija nad preostalim Srbima u pokrajini.

Ostavi poruku