SHARE

Иступи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића у Њујорку не могу нанијети много штете Републици Српској (РС), јер на тај начин управо Силајџић изграђује самосталност Српске, а поткопава БиХ, изјавио је предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

Шпирић је рекао за “Глас Српске” да Силајџићеви иступи нису добри за земљу у цјелини.

“Харис Силајџић нам помаже снажно, без обзира на то што због тога велику цијену плаћа БиХ, и што више грешака начини убијеђен сам да се РС више осамостаљује. Силајџићеви иступи нису добри за земљу у цјелини, али то није наша брига”, рекао је Шпирић, коментаришући Силајџићеве иступе у Њујорку који нису усаглашени у институцијама БиХ.

Према његовим ријечима, иступи предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића у Њујорку не могу нанијети много штете РС, чак ни на међународном плану, због тога што је међународна заједница сита “политике малог Калимера” из БиХ који виче “то је неправда, то је неправда”, а заправо тражи да његов посао ради Америка и Брисел.

Наводећи да је крајње вријеме да Америка и Брисел упитају Силајџића шта он ради на побољшању односа у БиХ, Шпирић је рекао да се Силајџић, умјесто да прича о проблемима земље, бави трачевима, те да је што се тиче међународне заједнице он потрошен политичар, али им треба да би што дуже остали у БиХ.

Он сматра да ће Силајџић на овим изборима добити подршку Бошњака, што одговара РС, јер управо је Силајџић тај који изграђује самосталност РС, а поткопава БиХ.

Силајџић је у разговору са америчким конгресменом Расом Карнехеном, који предводи бошњачки кокус у америчком Конгресу, рекао да предсједавајући Савјета министара Никола Шпирић “заговара сецесију једног дијела БиХ”. Званичнике РС оптужио је за “нападе на суверенитет и територијални интегритет БиХ”.

Силајџић у Њујорку борави без усаглашене платформе Предсједништва с обзиром да на сједници 26. августа није разматран Приједлог платформе за наступ делегације БиХ на засједњу Генералне скупштине УН.

Силајџић је боравак у Њујорку искористио и да лобира за промјене Устава БиХ и укидање ентитетског гласања као “дискриминаторске одредбе”, те се залагао за усвајање “европске клаузуле на коју не би био примјењиван механизам ентитетског гласања”.

SHARE

Оставите одговор