Istupi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Njujorku ne mogu nanijeti mnogo štete Republici Srpskoj (RS), jer na taj način upravo Silajdžić izgrađuje samostalnost Srpske, a potkopava BiH, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić je rekao za „Glas Srpske“ da Silajdžićevi istupi nisu dobri za zemlju u cjelini.

„Haris Silajdžić nam pomaže snažno, bez obzira na to što zbog toga veliku cijenu plaća BiH, i što više grešaka načini ubijeđen sam da se RS više osamostaljuje. Silajdžićevi istupi nisu dobri za zemlju u cjelini, ali to nije naša briga“, rekao je Špirić, komentarišući Silajdžićeve istupe u Njujorku koji nisu usaglašeni u institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, istupi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Njujorku ne mogu nanijeti mnogo štete RS, čak ni na međunarodnom planu, zbog toga što je međunarodna zajednica sita „politike malog Kalimera“ iz BiH koji viče „to je nepravda, to je nepravda“, a zapravo traži da njegov posao radi Amerika i Brisel.

Navodeći da je krajnje vrijeme da Amerika i Brisel upitaju Silajdžića šta on radi na poboljšanju odnosa u BiH, Špirić je rekao da se Silajdžić, umjesto da priča o problemima zemlje, bavi tračevima, te da je što se tiče međunarodne zajednice on potrošen političar, ali im treba da bi što duže ostali u BiH.

On smatra da će Silajdžić na ovim izborima dobiti podršku Bošnjaka, što odgovara RS, jer upravo je Silajdžić taj koji izgrađuje samostalnost RS, a potkopava BiH.

Silajdžić je u razgovoru sa američkim kongresmenom Rasom Karnehenom, koji predvodi bošnjački kokus u američkom Kongresu, rekao da predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić „zagovara secesiju jednog dijela BiH“. Zvaničnike RS optužio je za „napade na suverenitet i teritorijalni integritet BiH“.

Silajdžić u Njujorku boravi bez usaglašene platforme Predsjedništva s obzirom da na sjednici 26. avgusta nije razmatran Prijedlog platforme za nastup delegacije BiH na zasjednju Generalne skupštine UN.

Silajdžić je boravak u Njujorku iskoristio i da lobira za promjene Ustava BiH i ukidanje entitetskog glasanja kao „diskriminatorske odredbe“, te se zalagao za usvajanje „evropske klauzule na koju ne bi bio primjenjivan mehanizam entitetskog glasanja“.

Ostavi poruku