Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je noćas pred Generalnom skupštinom UN da većina ljudi vjeruje da američke vlasti stoje iza napada izvedenih 11. septembra 2001. godine, zbog čega su američka i evropske delegacije napustile salu u znak protesta.Ahmadinedžad je u govoru rekao da američki zvaničnici i državnici vjeruju da su samoubilačke napade otetim avionim izvršili islamski militanti iz Al kaide.

On je dodao da su, prema drugoj teoriji, „napad organizovali segmenti američke vlasti, kako bi se preokrenulo stanje opadajuće američke ekonomije i pojačao pritisak na Bliski istok, radi očuvanja cionističkog režima“. Ovaj izraz obično se odnosi na Izrael.

„Veći dio američkog naroda, kao i većina zemalja i političara širom svijeta, slažu se sa takvim pogledom“, rekao je iranski predsjednik u obraćanju predstavnicima 192 zemlje.

On je pozvao UN da osnuju „nezavisnu grupu za utvrđivanje činjenica“, koja bi ispitala događaje od 11. septembra.

Kao i tokom prethodnih godina, američka delegacija je izašla iz sale tokom Ahmadinedžadovog govora. Njoj su se pridružili delegati 27 članica EU i još nekoliko država.

Portparol Bijele kuće Bil Barton rekao je da predsjednik Barak Obama smatra da su komentari iranskog predsjednika „duboko nemoralni i uvredljivi – naročito zato što su izrečeni u gradu u kojem su se napadi dogodili“.

Šef spoljne politike EU Ketrin Ešton izjavila je da su komentari „sramni i neprihvatljivi“.

Kao i u prošlosti, Ahmadinedžad je iskoristio govornicu Generalne skupštine UN za napad na Izrael i odbranu prava svoje zemlje da posjeduje nuklearni program, za koji zapad sumnja da služi za proizvodnju nuklearne bombe.

„Sve vrijednosti, čak i sloboda izražavanja, u Evropi i SAD su žrtvovani na oltaru cionizma“, rekao je Ahmadinedžad.

On je dodao da Izrael ima apsolutnu podršku zapadnih zemalja, da redovno prijeti zemljama regiona i javno objavljuje ubistva palestinskih zvaničnika, dok su, kako je rekao, palestinski branitelji označeni kao teroristi i antisemiti.

Ahmadinedžad je kritikovao i Savjet bezbjednosti UN zbog uvođenja sankcija njegovoj zemlji, ocijenivši da kaznene mjere „uništavaju preostali kredibilitet“ ovog tijela svjetske organizacije.

Ostavi poruku