Ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад рекао је ноћас пред Генералном скупштином УН да већина људи вјерује да америчке власти стоје иза напада изведених 11. септембра 2001. године, због чега су америчка и европске делегације напустиле салу у знак протеста.Ахмадинеџад је у говору рекао да амерички званичници и државници вјерују да су самоубилачке нападе отетим авионим извршили исламски милитанти из Ал каиде.

Он је додао да су, према другој теорији, „напад организовали сегменти америчке власти, како би се преокренуло стање опадајуће америчке економије и појачао притисак на Блиски исток, ради очувања ционистичког режима“. Овај израз обично се односи на Израел.

„Већи дио америчког народа, као и већина земаља и политичара широм свијета, слажу се са таквим погледом“, рекао је ирански предсједник у обраћању представницима 192 земље.

Он је позвао УН да оснују „независну групу за утврђивање чињеница“, која би испитала догађаје од 11. септембра.

Као и током претходних година, америчка делегација је изашла из сале током Ахмадинеџадовог говора. Њој су се придружили делегати 27 чланица ЕУ и још неколико држава.

Портпарол Бијеле куће Бил Бартон рекао је да предсједник Барак Обама сматра да су коментари иранског предсједника „дубоко неморални и увредљиви – нарочито зато што су изречени у граду у којем су се напади догодили“.

Шеф спољне политике ЕУ Кетрин Ештон изјавила је да су коментари „срамни и неприхватљиви“.

Као и у прошлости, Ахмадинеџад је искористио говорницу Генералне скупштине УН за напад на Израел и одбрану права своје земље да посједује нуклеарни програм, за који запад сумња да служи за производњу нуклеарне бомбе.

„Све вриједности, чак и слобода изражавања, у Европи и САД су жртвовани на олтару ционизма“, рекао је Ахмадинеџад.

Он је додао да Израел има апсолутну подршку западних земаља, да редовно пријети земљама региона и јавно објављује убиства палестинских званичника, док су, како је рекао, палестински бранитељи означени као терористи и антисемити.

Ахмадинеџад је критиковао и Савјет безбједности УН због увођења санкција његовој земљи, оцијенивши да казнене мјере „уништавају преостали кредибилитет“ овог тијела свјетске организације.

Ostavi poruku