Tereza Luis, 41-godišnja Amrikanka osuđena na kaznu smrti zbog dvostrukog ubistva, pogubljena je smrtonosnom injekcijom.Ona je postala prva žena nad kojom je u Virdžiniji od 1912. godine izvršena egzekucija.

Smrt Luisove proglašena je juče u 21.13 časova po lokalnom vremenu u zatvoru Grinsvil u Džaratu, saopštio je Leri Tejlor, portparol zatvorskih vlasti.

Novinari koji su prisustvovali pogubljenju navode da je Luisova je bila nervozna i uzrujana, a Tejlor je izjavio da je njena posljednja izjava bila upućena kćerki kojoj je poručila da je voli i da joj je zaista žao.

Prije nego što joj je ubrizgana smrtonosna injekcija Luisova je dan provela u ćeliji bez prozora, a u posjetu su joj bili sin, advokat i sveštenik.

Dok je tekla egzekucija 30-tak protivnika smrtne kazne okupilo se u blizini zatvora. Oni su udarajući u zvono odali počast Luisovoj, te isticali apsurd izvršenja smrtne kazne.

Noseći transparente sa slikom Luisove tražili su moratorijum o provođenju smrtne kazne u SAD.

Advokat odbrane Džejms Rokap je, napuštajući zatvor, ocijenio da njena smrt ilustruje da je sistem nesposoban da bude pravedan.

Teraza Luis priznala je da je u oktobru 2002. godine ostavila otvorena vrata kuće u kojoj je živjela sa porodicom – da bi dvojica saučesnika mogla da uđu i ubiju njenog muža i njegovog sina, a ona se domogla novca od njihovog životnog osiguranja.         Jedan od njih je postao njen ljubavnik. Sve troje su proglašeni krivim za dvostruko ubistvo.

Dvojica saučesnika su osuđena na doživotnu kaznu zatvora dok je Tereza Luis kao naručilac ubistva osuđena na smrtnu kaznu.

Njen ljubavnik je u pismu – koje je 2003. godine iz zatvora poslao svojoj bivšoj djevojci – napisao da je Terezu naveo da se u njega zaljubi kako bi izvukao novac, a da s njom ne bi imao seksualne odnose ni zbog čega drugoga osim radi novca. On je kasnije izvršio samoubistvo u zatvoru.

Advokati Luisove i protivnici smrtne kazne navode da ona ne zaslužuje da bude pogubljena, jer je utvrđeno da je njen nivo inteligencije 72, što znači da je na granici mentalne retardacije i da je bila manipulisana od svojih saučesnika.

Odbrana je upravo tu činjenicu iznosili, tvrdeći da nije ustavno pogubiti metalno retardiranu osobu, ali pošto je zakonska granica u Virdžiniji postavljena na 70, taj argument je pao u vodu.

Vrhovni sud SAD odbio je njenu molbu za pomilovanje a ni guverner Virdžinije Robert Mekdonel nije želeo da potpiše molbu Tereze Luis.

Ona je prva žena pogubljena posljednjih pet godina u SAD, gdje na smrtnu kaznu trenutno, osim 3200 osuđenih muškaraca, čeka i 60 žena, a 12. žena koja je pogubljena od kada je ustanovljena smrtna kazna u SAD 1976. godine dok je u tom periodu pogubljeno 1 215 muškaraca od čega 107 u Virdžiniji.

U toku posljednjih 100 godina u SAD je pogubljeno 40 žena.

Ostavi poruku