Победом кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СР Југославије, на данашњи дан пре десет година, означен је крај вишегодишње владавине Слободана Милошевића.Истог дана, пре десет година, ДОС је однео победу на локалним и изборима за оба већа Скупштине СР Југославије.

Кандидат ДОС-а Војислав Коштуница је 24. септембра 2000. године у првом кругу избора победио тадашњег председника Социјалистичке партије Србије и вишегодишњег председника Србије и СРЈ Слободана Милошевића који је, смењујући се на функцијама, на власти био пуних 13 година.

После првих изборних резултата, Милошевић је одбио да призна пораз у првом кругу и затражио одржавање другог изборног круга 8. октобра, што су Коштуница и ДОС, коју је чинило 17 опозиционих странака, одбили.

Пошто је Савезна изборна комисија, којом је председавао председник Савезног суда Боривоје Вукичевић, утврдила да „ниједан кандидат у првом гласању није добио већину“ и саопштила да ће се обавити други круг гласања, челници ДОС-а су „позвали народ Србије на блокаду свих институција“.

ДОС је тада затражио од Милошевића да до четвртка, 5. октобра, у 15 часова, призна изборну вољу градјана, које је позвао да се тога дана окупе испред Савезне скупштине у Београду.

Дан после протеста у Београду, Милошевић се путем телевизије обратио градјанима Србије и званично признао пораз на председничким изборима.

Коштуница је 7. октобра положио председничку заклетву пред посланицима Савезне скупштине као први демократски изабран председник СР Југославије.

Према званичним резултатима, Коштуница је на председничким изборима 24. септембра 2000. године освојио 2.470.304 гласова, односно 50,24 одсто, а Милошевић 1.826.799 гласова, односно 37,15 одсто.

Слободан Милошевић је ухапшен у ноћи 31. марта 2001. године, а 28. јуна исте године изручен Хашком трибуналу који га је теретио за ратне злочине почињене у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији током 90-их година прошлог века.

Милошевић је 11. марта 2006. године преминуо у притворској јединици тог суда у Схевенингену од, како су саопштили хашки лекари, срчаног удара.

Ostavi poruku