Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da se iz Sarajeva već nekoliko godina čuju pozivi da se eliminiše status Republike Srpske /RS/, te da je zbog toga očekivan odgovor iz Srpske da želi da sačuva ovlaštenja koja joj je dao izvorni Dejton.

„Međunarodna zajednica uvijek je vršila velike pritiske na RS bez uravnoteženog stava kada je riječ o reagovanjima na zahtjeve za ukidanjem. RS je uvijek kriva i pod pritiskom. Pod pritiskom je u svemu uključujući i ustavnu reformu“, rekao je Bocan-Harčenko je za „Glas Srpske“.

On je istakao da je OHR više smetnja nego ključ rješenja u BiH, navodeći da miješanjem u unutrašnje stvari u BiH međunarodna zajednica sprečava dijalog.

Bocan-Harčenko je ocijenio da nema utemeljenja u stavu međunarodne zajednice da je RS kriva za odugovlačenje zatvaranja OHR-a, već da ne postoji želja za njegovim zatvaranjem.

On smatra da RS nije prekršila Dejtonski sporazum usvajanjem Zakona o državnoj imovini u Narodnoj skupštini RS. „To što je izglasano u RS je potpuno u skladu sa Dejtonom i nikakvo korišćenje `bonskih ovlašćenja` o ovom pitanju nije utemeljeno. I ovaj zakon, iako je izglasan, ostavlja mogućnost kompromisa“, dodao je Bocan-Harčenko.

Prema njegovim riječima, za BiH je najvažnije da ima unutrašnju stabilnost, političku i ekonomsku, dobre korake razvoja i političku slogu.

„Dejton je od BiH napravio decentralizovanu državu i poruke koje se šalju da BiH treba da bude centralizovana nisu svuda prihvaćene. Takve poruke više odgovaraju jednoj strani u BiH i ne odgovaraju drugima, pa stoga ne predstavljaju temelj za kompromis. Ako EU traži centralizaciju, onda se gubi ono najvažnije – politička stabilnost i budućnost. Takvim zahtjevima se pojavljuje rizik – destabilizacija“, dodao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o terorizmu u BiH, Harčenko je rekao da je jasno da taj problem postoji, te da bi međunarodna zajednica morala tome da posveti više pažnje i da rješava taj problem sa svim relevantnim faktorima vlasti na nivou BiH i entiteta.

Ruski ambasador očekuje da će predstojeći izbori u BiH proći u skladu sa demokratskim principima, navodeći da su rezultati na građanima BiH koji će odlučivati.

„Što se tiče međunarodne zajednice, očekujem povećane aktivnosti poslije izbora i Rusija nema ništa protiv da bude dio tih aktivnosti, ali samo uz pretpostavku da se naši stavovi uvažavaju. Želim istaći da međunarodna zajednica ne smije u tim aktivnostima postati nikakav mentor koji će nametati rješenja. Međunarodna zajednica u svemu tome može samo pomoći i to svima jednako da bi se došlo do kompromisa“, dodao je Bocan-Harčenko.

Ostavi poruku