Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић потписаће данас у Београду споразуме о полицијској сарадњи и о враћању хеликоптера БиХ.Споразумом о полицијској сарадњи јача се сарадња БиХ и Србије на пољу отклањања опасности за јавну безбједност и јавни ред, спречавања и расвјетљавања кривичних дјела у области организованог криминала, тероризма и корупције, стања безбједности у заштити државне границе у пограничном подручју, образовања и стручног усавршавања кадрова, те заштите података.

Овим споразумом биће омогућена боља и ефикаснија сарадња полицијских агенција у БиХ и Србији у борби против прекограничног криминала, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Срна у Савјету министара сазнаје да ће на основу споразума о повратку хеликоптера БиХ бити враћени хеликоптери који су се 1992. године нашли на територији Србије. Један хеликоптер биће у власништву Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, а други у власништву МУП-а Федерације БиХ.

Потписивању споразума претходиће билатерални састанак делегације Министарства безбједности БиХ и МУП-а Србије на којем ће се разговарати о даљем унапређењу сарадње на пољу борбе против организованог криминала.

Према најави из МУП-а Србије, Дачић и Ахметовић споразум о полицијској сарадњи потписаће у Палати Србија, а споразум о примопредаји хеликоптера на аеродрому „Никола Тесла“, након чега су планиране изјаве за медије.

Ostavi poruku