Ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potpisaće danas u Beogradu sporazume o policijskoj saradnji i o vraćanju helikoptera BiH.Sporazumom o policijskoj saradnji jača se saradnja BiH i Srbije na polju otklanjanja opasnosti za javnu bezbjednost i javni red, sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u oblasti organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, stanja bezbjednosti u zaštiti državne granice u pograničnom području, obrazovanja i stručnog usavršavanja kadrova, te zaštite podataka.

Ovim sporazumom biće omogućena bolja i efikasnija saradnja policijskih agencija u BiH i Srbiji u borbi protiv prekograničnog kriminala, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Srna u Savjetu ministara saznaje da će na osnovu sporazuma o povratku helikoptera BiH biti vraćeni helikopteri koji su se 1992. godine našli na teritoriji Srbije. Jedan helikopter biće u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, a drugi u vlasništvu MUP-a Federacije BiH.

Potpisivanju sporazuma prethodiće bilateralni sastanak delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije na kojem će se razgovarati o daljem unapređenju saradnje na polju borbe protiv organizovanog kriminala.

Prema najavi iz MUP-a Srbije, Dačić i Ahmetović sporazum o policijskoj saradnji potpisaće u Palati Srbija, a sporazum o primopredaji helikoptera na aerodromu „Nikola Tesla“, nakon čega su planirane izjave za medije.

Ostavi poruku