Припадници специјалних снага грчке полиције, обучени за демонстрације, сукобили су се данас са више од 200 огорчених камионџија испред зграде парламента у коме је у току расправа о спорном закону о либерализацији издавања дозвола за превоз, јавиле су агенције.Полиција је употребила сузавац да растера демонстранте који су покушали да удју у зграду парламента, бацајући каменице, парадајз, пластичне боце и друге предмете, јавила је агенција Ројтерс.

Камионџије су истовремено блокирале два главна аутопута код Атине и тиме главни грчки град одсекле од остатка земље.

Гласање о спорном закону о дозволама за превоз, односно о лиценцама, за који камионџије кажу да их директно води у банкротство, требало би да буде касније током дана.

Пред грчким парламентом је ове седмице дефиловало више од 2.000 огорчених камионџија који се противе закону који је пред изгласавањем.

Камионџије најављују да ће наставити протест све док се не постигне договор са представницима владе која је, у складу са захтевима ЕУ, одлучила да либерализује тржиште превоза. Циљ је да нико више не буде у привилегованом положају, тврде творци закона.

Камионџије су у јулу држале у блокади Грчку шест дана, али су социјалисти, упркос том искуству, наставили с плановима о доношењу закона о издавању дозвола.

Влада Јоргоса Папандреуа, суочена са незапамћеном финансијско-економском кризом, присиљена је да уводи ригорозне мере штедње, што је предуслов за добијање зајмова од ММФ-а и европских финансијских институција.

И запослени на железници су за данас најавили петочасовну обуставу рада, јер се противе предлогу владе о приватизацији овог сектора и смањењу плата.

У синдикату железничара прете да ће, уколико се у медјувремену не постигне компромисно решење, ступити у генерални штрајк 7. октобра.

Ostavi poruku