Specijalni predstavnik američkog predsjednika Baraka Obame za Avganistan i Pakistan, Ričard Holbruk smatra da trenutna strategija ne funkcioniše, piše američki dnevnik „Njujork tajms“.Američki list poziva se na izvode iz nove knjige novinara Boba Vudvorda „Obamin rat“. „Njujork tajms“ navodi da je u knjizi „oslikana“ interna borba u administraciji.

Vudvord je postao poznat široj javnosti, nakon što je otkrio ime predsjednika Ričarda Niksona u aferi „Votergejt“, dok je napisao i nekoliko knjiga o Džordžu Bušu i ratu u Iraku.

„Njujork tajms“ navodi da posjeduje izvode iz Vudvordove knjige, koja tek treba da bude objavljena.

Pojedini zvaničnici sumnjaju u Obaminu strategiju slanja novih 30 000 vojnika u Avganistan i planirano povlačenje u ljeto iduće godine.

U knjizi je citiran Holbruk koji je rekao da „strategija ne funkcioniše“, te da i glavni predsjednikov savjetnik za Avganistan tvrdi da ni izvršena revizija za koju je trebalo nekoliko mjeseci nije mnogo pomogla usvojenoj politici.

Vudvord navodi da američka Centralna obavještajna agencija (CIA) unutar Avganistana ima tajnu armiju od 3 000 obavještjaca, te da se u obavještajnim izvještajima sugeriše da avganistanski predsjednik Hamid Karzai pati od manijakalne depresije.

Ostavi poruku