Naslovna Bosna i Hercegovina Srpski predstavnici da se povuku iz Instituta

Srpski predstavnici da se povuku iz Instituta

0

Republički odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila pozvao je srpske predstavnike u Institutu za nestala lica BiH da podnesu ostavke ili da se povuku dok ne budu riješena finansijska i kadrovska pitanja u Institutu.Na današnjoj vanrednoj sjednici Republičkog odbora, održanoj u Istočnom Sarajevu, prihvaćen je prijedlog da se posredstvom američke Ambasade u BiH od predsjednika SAD Baraka Obame pisanim putem zatraži da povuče direktoricu Međunarodne komisije za nestala lica /ICPM/ Ketrin Bomberger sa te pozicije, jer se kompromitovala i dovela rad Instituta za nestala lica na najniži nivo.

Predsjednik Republičkog odbora Nedeljko Mitrović istakao je da su predstavnici SAD u različitim institucijama imali pozitivan odnos u traženju nestalih od 1996. godine sve do formiranja Instituta za nestala lica BiH.

„Ketrin Bomberger, koja je bila najveći lobista za formiranje Instituta, dovela je ovu ustanovu na najniži nivo. Stoga, Bombergerova više ovdje ne može djelovati“, smatra Mitrović.

Mitrović je istakao da je nezadovoljstvo porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS radom Instituta za nestala lica kulminiralo, zbog čega su podržali ostavku člana Upravnog odbora Instituta Milana Anđića, koju su ocijenili moralnim činom i njegovim opredjeljenjem za očuvanje ljudskog dostojanstva, autoriteta i digniteta.

„Dosta nezadovoljstva se akumuliralo zbog nespremnosti naših predstavnika da slijede interese porodica nestalih iz RS. Čini mi se da je posrijedi politikantstvo, komercijalizacija i `projektovana ekshumacija i identifikacija`. Sa tim se mora stati“, istakao je Mitrović.

Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS Goran Krčmar izjavio je da ovaj tim u potpunosti podržava sve zahtjeve porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS, koje smatra legitimnim i opravdanim.

„I oni i mi već dvije godine ukazujemo na probleme u Institutu koji su sada kulminirali. Alekdandar Radeta je napustio Institut, Jasmin Odobašić je suspendovan, Milan Anđić je otišao, a imamo najave da će isto učiniti i određen broj Bošnjaka koji takođe nisu zadovoljni radom ove institucije“, izjavio je Krčmar.

Krčmar smatra da nije rješenje da Institut, kome je RS predala nadležnost, nestane, već da treba da radi u okviru zakona i donese očekivane rezultate.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version