Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић назвао је антидејтонским дјеловањем начин на који предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић представља БиХ у међународним круговима и поново упозорио да ће мржња која из Сарајева иде према Републици Српској изградити њен нови статус.„Начин досадашњег Силајџићевог дјеловања показао се погубним за БиХ, зато га молим да стане како се не би показало да је дисолуција једино рјешење“, изјавио је Шпирић Срни.

Он је појаснио да је статус Српске о којем говори супротан ставовима Силајџића.

„Ријеч сецесија је ријеч коју ја никада не изговарам, негдје је она дубоко у Харису. Па ако је тако, аферим Харисе“, поручио је Шпирић.

Он је са жаљењем констатовао да је начин на који Силајџић званично или полузванично представља БиХ у међународним круговима, захтијевајући измјене Устава и поново проблематизујући ентитетско гласање, очит примјер антидејтонског дјеловања које, по оцјени Шпирића, не може угрозити Српску, него БиХ.

„Довољно је рећи да идеје Силајџића немају присталице у Републици Српској, зато он покушава тражити саговорнике изван БиХ, али ја га упозоравам да је много корисније о проблемима БиХ разговарати у БиХ“, поручио је Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је у изјави Срни закључио да страни званичници тешко могу озбиљно да схвате саговорника који оговара људе са којима треба да договара рјешења отворених питања у БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић у разговору са америчким конгресменом Расом Карнехеном у Њујорку посебно је указао на изјаве предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића „којима се заговара сецесија једног дијела БиХ“.

Он је упозорио да све чешћи и интензивнији напади званичника из Републике Српске на суверенитет и територијални интегритет БиХ имају дестабилизујући ефекат за цијели регион, саопштено је из кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Ostavi poruku