Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u razgovoru sa američkim kongresmenom Rasom Karnehenom u Njujorku posebno je ukazao na izjave predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića „kojima se zagovara secesija jednog dijela BiH“.On je upozorio da sve češći i intenzivniji napadi zvaničnika iz Republike Srpske na suverenitet i teritorijalni integritet BiH imaju destabilizujući efekat za cijeli region, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Silajdžić je tokom susreta istakao da je potrebno na suštinski način ukloniti diskriminatorske odredbe iz Ustava BiH, te usvojiti evropsku klauzulu na koju ne bi bio primjenjivan mehanizam entitetskog glasanja da bi se omogućilo ispunjavanje uslova za integraciju BiH u EU i NATO.

On je sa Karnehenom, koji je i predsjedavajući Podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava u američkom Kongresu, razgovarao o nedavno održanom saslušanju o BiH pred ovim podkomitetom.

Silajdžić se juče u Njujorku sastao i sa premijerom Kuvajta Naserom Mohamedom Al-Sabahom sa kojim je razgovarao o odnosima dvije zemlje, a posebno je razmotrena realizacija novog paketa kuvajtskih investicija u BiH, navodi se u saopštenju.

On je predstavio nekoliko investiciono-razvojnih projekata u BiH, dok je Al-Sabah najavio da će ekspertski tim kuvajtskog fonda uskoro posjetiti BiH da bi razmotrio ove i druge investicione mogućnosti.

Kuvajtski premijer izrazio je čvrsto opredjeljenje svoje zemlje da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju BiH.

Sastanku su prisustvovali i ministri inostranih poslova Kuvajta Mohamed Sabah Al-Salem Al-Sabah i BiH Sven Alkalaj, te savjetnik člana Predsjedništva BiH Nerkez Arifhodžić i stalni predstavnik BiH pri UN Ivan Barbalić.

Ostavi poruku