Kosova Fatmir Sejdiju i premijer Hašim Tači tražili su od Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da prisustvuju svečanom ustoličenju Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, 3. oktobra u Pećkoj patrijaršiji, ali ih je crkva odbila, piše beogradski „Pres“.SPC je odbila ovaj zahtjev, jer bi dolazak Tačija i Sejdiua značio da crkva priznaje nezavisno Kosovo, ali je vlast u Prištini zaprijetila da će srpskim državnicima i svim političarima zabraniti ulaz na Kosovo 3. oktobra, navodi list.

Sagovornik lista iz Odbora za ustoličenje patrijarha kaže da je zahtjev da prištinska delegacija prisustvuje ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji stigao „usmeno i preko posrednika“.

Na ovu ponudu odgovoreno je da zvaničnicima u Prištini pozivnice sigurno neće biti poslate, jer je jasno da Albanci hoće da prisustvuju ustoličenju patrijarha Irineja samo da bi dobili potvrdu da je SPC priznala vlast u Prištini i nezavisnost Kosova – kaže ovaj sagovornik.

On dodaje da su od svih srpskih zvaničnika pozivnice za ustoličenje patrijarha poslate predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i Vladi Srbije, koja tek treba da odredi delegaciju ministara koja ide 3. oktobra u Pećku patrijaršiju.

„Međutim, nakon negativnog odgovora SPC na zahtjev Sejdiua i Tačija, moguće je da Priština zabrani srpskoj delegaciji ulazak na Kosovo 3. oktobra da bi ih spriječila da dođu u Pećku patrijaršiju. Ali, još ništa nije gotovo, znaju Albanci da im ne ide u prilog da na tom pitanju pokazuju silu“, ističe izvor „Presa“.

Beogradski mediji objavili su da je u Vladi Kosova rečeno da će predstavnicima institucija Srbije biti dozvoljen dolazak na ustoličenje patrijarha jedino ako na manifestaciju budu pozvani i predstavnici institucija Kosova.

Dodaje se da će „institucije Kosova omogućiti ulazak na Kosovo svim građanima Srbije koji se odluče da samostalno ili organizovano dođu u Pećku patrijaršiju“, dok će za političare važiti drugačija pravila.

SPC je ranije pozvala sve vjernike koji žele da prisustvuju svečanom ustoličenju patrijarha srpskog Irineja u Pećkoj patrijaršiji da to ne čine privatnim prevozom, nego da se jave svojim parohijskim sveštenicima koji su već dobili potrebna uputstva za organizovanje odlaska u Peć.

Ostavi poruku