Косова Фатмир Сејдију и премијер Хашим Тачи тражили су од Српске православне цркве /СПЦ/ да присуствују свечаном устоличењу Његове светости патријарха српског Иринеја, 3. октобра у Пећкој патријаршији, али их је црква одбила, пише београдски „Прес“.СПЦ је одбила овај захтјев, јер би долазак Тачија и Сејдиуа значио да црква признаје независно Косово, али је власт у Приштини запријетила да ће српским државницима и свим политичарима забранити улаз на Косово 3. октобра, наводи лист.

Саговорник листа из Одбора за устоличење патријарха каже да је захтјев да приштинска делегација присуствује устоличењу патријарха Иринеја у Пећкој патријаршији стигао „усмено и преко посредника“.

На ову понуду одговорено је да званичницима у Приштини позивнице сигурно неће бити послате, јер је јасно да Албанци хоће да присуствују устоличењу патријарха Иринеја само да би добили потврду да је СПЦ признала власт у Приштини и независност Косова – каже овај саговорник.

Он додаје да су од свих српских званичника позивнице за устоличење патријарха послате предсједнику Србије Борису Тадићу и Влади Србије, која тек треба да одреди делегацију министара која иде 3. октобра у Пећку патријаршију.

„Међутим, након негативног одговора СПЦ на захтјев Сејдиуа и Тачија, могуће је да Приштина забрани српској делегацији улазак на Косово 3. октобра да би их спријечила да дођу у Пећку патријаршију. Али, још ништа није готово, знају Албанци да им не иде у прилог да на том питању показују силу“, истиче извор „Преса“.

Београдски медији објавили су да је у Влади Косова речено да ће представницима институција Србије бити дозвољен долазак на устоличење патријарха једино ако на манифестацију буду позвани и представници институција Косова.

Додаје се да ће „институције Косова омогућити улазак на Косово свим грађанима Србије који се одлуче да самостално или организовано дођу у Пећку патријаршију“, док ће за политичаре важити другачија правила.

СПЦ је раније позвала све вјернике који желе да присуствују свечаном устоличењу патријарха српског Иринеја у Пећкој патријаршији да то не чине приватним превозом, него да се јаве својим парохијским свештеницима који су већ добили потребна упутства за организовање одласка у Пећ.

Ostavi poruku