Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske (RS) utvrdio je da Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, i pod zabranom je raspolaganja, šteti interesima bošnjačkog naroda zbog čega će pokrenuti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, saopštio je novinarima predsednik tog kluba Edim Ramić.

On je u obrazloženju rekao da je ovaj zakon štetan za sve Bosance i Hercegovce i da se ovakvo zakonsko rešenje ne može doneti na entitetskom nego na državnom nivou.

Ramić kaže da sledi redovna procedura u kojoj ovaj zakon ide prvo pred Veće naroda RS, zatim Zajedničku komisiju Veća naroda i Narodne skupštine RS, a potom, ako se zakon ne povuče, na Ustavni sud RS.

„Ako Ustavni sud RS ovaj zakon ne stavi van snage, uslediće zahtev za ocenu ustavnosti na državnom nivou“, rekao je Ramić.

Zakon o statusu državne imovine, koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja usvojila je nedavno narodna skupština RS.

Protiv ovog zakona na entitetskom nivou su i neke zemlje Saveta za implementaciju mira u BiH.

Za delegate Kuba Hrvata u Veću naroda RS ovo zakonsko rešenje nije sporno i ne vredja hrvatske nacionalne interese, saopšteno je posle sednice Kluba hrvata u Veću naroda RS.

Ostavi poruku