Предсједник Хрватске Иво Јосиповић одузео је чинове Бранимиру Главашу, Мирку Норцу, Владимиру Загорцу, Тихомиру Орешковићу и Синиши Римцу.Јосиповић, који је и врховни заповједник Оружаних снага, одузео је чинове генерал-пуковника Главашу, Норцу и Загорцу, а пуковника Орешковићу и Римцу.

Предсједник Хрватске потписао је ову одлуку 9. септембра. Она ступа на снагу даном доношења, а јуче је објављена у „Народним новинама“.

Главашу, пензионисаном генерал-пуковнику, чин се одузима у вези са пресудом Врховног суда Хрватске којом му је за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва изречена осам година затвора, а Норцу 12 година.

Загорцу, пензионисаном генерал-пуковнику чин се одузима у вези са пресудом Врховног суда Хрватске којом му је за кривично дело злоупораба положаја и овлашћења изречена казна затвора у трајању од седам година.

Орешковићу је чин одузет због казне затвора у трајању од 15 година.

Римцу, пензионисаном пуковнику, чин се одузима због пресуде Жупанијског суда Загреб којом му је за убиство изречена казна затвора у трајању од осам година.

Они губе право на представљање у чину, право на ношење војне одоре с припадајућим ознакама, те друга права повезана са чином.

Ostavi poruku